Laiko kapsulė: 100 metų „Edisono lemputė“ tebešviečia dar vis (Video)  (4)

Galbūt moderniosios elektros lemputės tampa vis „sąmoningesnės“ aplinkos tausojimo aspektu, tačiau ar jos „temps“ bent šimtą metelių, dar nežinia. O štai istorijon iš lėto nueinančios kaitriosios lemputės pagirtinai rūpinasi istoriniu įvaizdžiu. Tiksliau, rūpinosi. Jau net prieš šimtą metų. „General Electrics“ (GE) darbuotojai iš Ohajo valstijos vienoje laiko kapsulėje neseniai surado šimtametę elektros lemputę ir ją pamėgino įsukti į 2012-ųjų lemputės lizdą. Ir ką gi, „ji – šviečia!”


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, eksperimento rengėjai elektros srovės visu stiprumu nejungė: vis tik senolei – visas šimtas metų. Tačiau iš lėto įtampą padidinus iki 60 voltų, lempa pradėjo skleisti šimtmečio senumo „edisonišką“ šviesą.

Yst Klivlendo (Ohajas, JAV) GE darbuotojai laiko kapsulėje, be kitų relikvijų, rado iš viso penkias elektros lemputes. Trys iš jų veikė. Beje, radiniai, nors ir rasti užkasti smėlyje, vis tik buvo padengti dulkių ir nešvarumų sluoksniu, tad eksperimento autoriai prieš tai turėjo jas atsargiai nuvalyti. Laiko kapsulės dėžutėje be lempučių rasta rašytinės medžiagos (pamfletų) ir kitų istorinių dokumentų (fotografijų, laikraščių).

Laiko kapsulė 100 metų ilsėjosi „NELA Park“ pastatų (tai yra istorinė kompanijos GE būstinė) pamatuose.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (4)