Mikro imperija: ko knibždėte knibžda laše vandens? (Video)  (2)

Kas galėtų pamanyti, jog viename lašelyje vandens vyksta toks audringas mikropasaulio gyvenimas. Multimedijų menininkas iš Austrijos Klemensas Virtas (Clemens Wirth) nusprendė nufilmuoti ir visiems pademonstruoti, kokios gyvybės formos egzistuoja ten, kur, rodos, vietos gyvybei yra pernelyg mažai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, tame lašelyje, kurių milijonus išleidžiame iš čiaupų virtuvės ir vonios kambariuose, tikrai netrūksta ne itin maloniai atrodančių gyvių.

Taikomųjų mokslų universitetą Zalcburge (Austrija) baigęs K. Virtas savo nufilmuotą vaizdo siužetą apie „molekulinius konfliktus, mitochondrinius karus bei kvapą gniaužiančias epines mikrosinematografo patirtis“ pavadino „Mikro imperija“.

„Kaip didelis mažų dalykų entuziastas, troškau atverti erdves, nustelbiančias makrovisatą – taip ir atsidūriau prie mikroskopo okuliaro, – pasakoja filmuko autorius. – Išties pribloškiama, kiek daug visko yra tame ankštame pasaulėlyje ir kiek neįsivaizduojamai daug dalykų vyksta kažkokiame laše vandens.“

Savo taikytą filmavimo techniką autorius vadina „tamsaus fono mikroskopija“ („dark field microscopy“). Tokį vaizdo efektą K. Virtas išgauna prie mikroskopo prijungdamas vaizdo kamerą (šiuo atveju „Canon 5d mark II“). Rezultatas – įspūdingi baisokų, tarpusavyje kovojančių gyvių kadrai, iš kurių ir susideda 15 minučių trukmės filmas.

Beje, vienas iš filmo herojų, mikroorganizmas pavadinimu „maurakulis“ („volvox“), Žemėje gyvuoja jau maždaug 200 mln. metų.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: