Tūkstančius nykstančių antilopių Kazachstane išžudė Baikonūro kosmodromas?  (2)

2010 m. gegužę Kazachstano stepėse buvo rasta 12 tūkst. nugaišusių antilopių saiga (lot. – „Saiga tatarica“) – ši rūšis atsidūrusi ant išnykimo slenksčio. Lygiai po vienerių metų ten pat užfiksuota antra masinė antilopių žūtis – rasta 450 negyvų retų gyvūnų. Istorija pasikartojo ir šiemet: per pastarąsias dvi savaites Kazachstane rasta beveik 1 tūkst. negyvų antilopių saiga.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2012-06-07 Tūkstančius nykstančių antilopių Kazachstane išžudė Baikonūro kosmodromas?  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl ankstesnių mirčių kaltė buvo suversta pasteureliozei – plaučių infekcijos atmainai. Paprastai sveiki gyvūnai šios bakterijos sukeliama liga nesuserga, tačiau individams, kurių imuninė sistema sutrikusi, bakterija ir jos sukeliama plaučių infekcija gali būti mirtina. Nors praėjusią savaitę Kazachstano žemės ūkio ministras dėl naujausių antilopių mirčių ir vėl kaltino pasteureliozę, jokių detalesnių paaiškinimų jo pranešime spaudai nepateikiama, atkreipia dėmesį „Scientific American“.

Kai kurie Kazachstano ir Rusijos ekologai tūkstančių antilopių mirtis yra linkę sieti su balandžio mėnesį iš Tarptautinės Kosminės Stoties (TKS) nusileidusia kapsule „Sojuz“. Netoli Soršos kaimelio, kur balandį nusileido „Sojuz“, buvo rasta beveik 120 negyvų antilopių.

Yra manančių, jog antilopių masines žūtis reikia sieti su Baikonūro kosmodromu. „Tikėtina, jog gyvūnai suserga dėl kosminių raketų degaluose esančių cheminių junginių, kurie paskleidžiami virš Kazachstano kylant raketoms, – samprotauja ekologas Musambalis Duambekovas. Judėjimo „Už žalią planetą“ lyderis įvardija ir kitą galimą priežastį – „besaikį trąšų naudojimą regione“.

„Antilopių saiga išsaugojimo aljanso“ vadovė Eleanor Milner-Gulland mano, jog masinių mirčių priežastys galėjo būti ir natūralios – gyvūnai poravimosi metu suėdė pernelyg daug drėgnos, bakterijų turtingos augmenijos. Dauguma iš negyvų antilopių – neseniai palikuonių atsivedusios patelės. Motinų netekę jaunikliai buvo per silpni išsimaitinti savarankiškai, tad taipogi žuvo.

Kadaise Kazachstano stepėse klajojo milijonai antilopių saiga. Jų populiacija sparčiai nykti pradėjo iširus TSRS. Dabar izoliuotuose Rusijos, Kazahcstano, Uzbekistano bei Mongolijos teritorijose likę tik apie 85 tūkst. šių dykaragių. Šias antilopes naikina ir vietos brakonieriai – dėl mėsos ir perregimų ragų, kurių ekstraktais vietos gyventojai „gydo“ galvos skausmų, perštinčių gerklių ir kitų negalavimų kamuojamus ligonius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)