Pavojingi, ligas platinantys uodai iš Azijos jau pasiekė Paryžių  (0)

Į Pietų Europą iš Azijos šalių atvežtas pavojingas ligas platinantis vabzdys jau pasiekė ir Paryžių, pranešė Prancūzijos dienraštis „Le Monde“. Prancūzijos sveikatos apsaugos specialistai informavo, kad Azijos tigrinio uodo (Aedes albopictus), kurio įkandimai platina tokių sunkių ligų, kaip Čikungunjos karštligė ir Dengė hemoraginė karštligė, sukėlėjus, populiacija iš Prancūzijos pietinės dalies juda link šalies šiaurės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tigriniai uodai jau pastebėti Paryžiuje. Prancūzijos generalinė sveikatos apsaugos direkcija pranešė, kad Il de Franso miesto oro uostuose, svarbiausiuose turguose ir kitose vietose, kurios bus nurodytos artimiausiu metu, bus sustiprintos kontrolės priemonės.

Skelbiama, kad Azijos tigrinis uodas plinta labai sparčiai: šie vabzdžiai į šalies gilumą skverbiasi su kroviniais, vežamais automobilių transportu. Šių uodų, į Europą patekusių kartu su laivais iš Pietų Azijos, jau aptinkama į Prancūzijos šiaurę vedančiais keliais važiuojančiuose lengvuosiuose automobiliuose ir sunkvežimiuose, skelbia „Le Monde“.

Pasak entomologų, dar viena tigrinio uodo ypatybė yra ta, kad jis gerai prisitaikęs gyventi miestuose, yra pripratęs prie žmonių. Tai dar labiau apsunkins epidemiologinę padėtį, nes šie uodai naudojasi žmonių daiktais, pavyzdžiui, lauke paliktais vaikų žaislais, kuriuose prisikaupia lietaus vandens, ar plastikiniais puodeliais su skysčiais.

Pats savaime Azijos tigrinis uodas nepavojingas, tačiau jis gali platinti pavojingas ligas sukeliančius virusus, teigia mokslininkai. Tačiau vėlgi: tai vyksta tik tose vietovėse, kur yra paplitusios Čikungunjos ar Dengė karštligės. Šios ligos plinta tada, kai uodai, įkandę kelionės metu ar kitur užsikrėtusiems žmonėms, vėliau įkanda sveikiesiems. Kol kas, pasak Prancūzijos sveikatos apsaugos specialistų, padėtis nėra labai rimta: liepos 13 dienos duomenimis, šalyje buvo užregistruotas vos vienas Čikungunjos karštligės ir 12 Dengė karštligės atvejų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)