Šatrijos piliakalnis nustebino unikaliais, sensacingais archeologiniais radiniais  (1)

Šatrijos piliakalnio papėdėje besidarbuojantys archeologai skelbia radę unikalių radinių, kurie leidžia teigti, kad žmonės čia gyveno anksčiau nei manyta iki šiol. O ankstyviausio Šatrijos gyvenvietėje netikėtai užtikto kapo mįslę archeologams, matyt, narplioti teks ilgai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausiai archeologai sako aptikę greičiausia gyvenamojo namo ir geležies liejyklos pastatų fragmentus. Kasinėdami toliau tikėjosi rasti pastato tęsinį, tačiau prieš jų akis atsivėrė kapavietė, kurią jau dabar, iš pirmo žvilgsnio, vadina sensacija.

„Šitas kapas yra unikalus tuo, kad jis yra pirmasis visoje Lietuvos teritorijoje surastas piliakalnio gyvenvietėje. Tai yra labai neįprasta, nes paprastai būdavo laidojama kapinynuose, kapinėse ar kažkur panašiai“, – aiškino VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ archeologas Mantas Daubaras.

Palaikai be puošnių įkapių ir papuošalų – šalia buvo tik dviejų keraminių indų šukės. Palaikai bus nuodugniai ištirti, tačiau, pasak archeologų, keramiką datuoti nėra sunku, todėl pagal šukes jau galima teigti, kad šis žmogus amžino poilsio atgulė VI–VIII amžiuje po Kristaus.

„Dabar iš to, kiek esame atsipreparavę, galima neabejotinai teigti, kad tai yra moteris. Preliminarus amžius, kol kas neatlikus laboratorinių tyrimų, spėjama yra apie 40–45 metus. Dėl laidojimo formos sunku pasakyti, ar tai yra unikalu, ar ne. Apskritai, jeigu tai yra VI–VII amžius kapai, tokių žinoma yra labai nedaug. Čia jau reikėtų žiūrėti atskirai“, – kalbėjo archeologas.

Teigiama, kad gyvenvietė Šatrijos piliakalnio papėdėje užima apie 15 hektarų teritoriją. Ištyrinėta dar ne visa, tačiau rastas moters kapas yra ankstyviausias. Kai kurie kiti archeologų radiniai gali paliudyti, kad žmonių čia gyventa daug ilgiau, nei manyta iki šiol.

„Yra surasta arbaletinių strėlių antgalių, kurie datuojami XIII–XIVa. Jau jie šiuo metu koreguoja piliakalnio datavimą, nes buvo iki XVIII, o pastarieji jau yra XIV a.“, – dėstė archeologas Mantas Daubaras.

Radinių per pora mėnesių vykstančią ekspediciją surasta itin daug – archeologai sako seniai skaičių pametę. Daugiausia tai keramikos šukės, geležies lydymo atliekos, įvairios paskirties peiliai, moteriškų papuošalų fragmentai.

Archeologai tikisi, kad unikalių radinių bus ir daugiau, nes Šatrijos piliakalnio papėdėje dirbs dar apie mėnesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Asta Kažukauskienė
(4)
(0)
(4)

Komentarai (1)