9 voltai pagreitina pianino pamokas  (2)

Eksperimentai rodo, kad stimuliuojant smegenis švelnia elektros srove pagerėja koordinacija ir atmintis. Nesudėtingas prietaisas, kurį iš esmės sudaro didelė baterija ir du elektrodai, ateityje galėtų būti pritaikytas tobulinti ir regėjimui bei kalbai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes nusitaikėme į tam tikrą smegenų dalį, kuri veikia raumenų judesius, tačiau įmanoma panašią technologiją pritaikyti ir gerinant vaikų pasiekimus mokykloje, žinoma, neišvengiant etinių ir moralinių klausimų,“ – teigia Oksfordo universiteto profesorė Heidi Johansen-Berg.

Mokslininkė pirmiesiems eksperimentams motorinius nervus pasirinko neatsitiktinai: milijonai žmonių kenčia nuo įvairių judėjimo sutrikimų po insulto. Nedidelės elektros iškrovos galėtų jiems padėti vaikščioti, kalbėti ar tiesiog apsirengti savarankiškai.

15 sveikų savanorių išbandė prietaisą, žaisdami kompiuterinį žaidimą, kuriame reikėjo paspausti tam tikrą mygtukų seką, panašiai kaip mokantis groti pianinu. Vienas elektrodas buvo prilipdytas virš kairės ausies – tiesiai virš smegenų srities, valdančios judėjimą, – o kitas pritvirtintas virš dešinės akies. Leidžiant devynių voltų elektros srovę iš kairės į dešinę, savanoriai seką išmoko greičiau.

Manoma, kad elektra smegenyse skatina išsiskirti chemines medžiagas, kurios stiprina ląstelių ryšius. Tačiau metodas nėra universalus: smegenis stimuliuojant prieš žaidimą arba leidžiant srovę priešinga kryptimi, savanorių rezultatai suprastėjo. Praėjusiais metais Oksfordo universitete buvo atliktas panašus tyrimas, kuris parodė, kad smegenų stimuliavimas elektra pagerina studentų matematinius gebėjimus – ir sumažina juos iki šešiamečio vaiko lygio, jeigu būdavo stimuliuojama klaidinga smegenų sritis.

Nors elektros poveikis trukdavo apie pusvalandį, reguliarūs seansai šį laiką gali pailginti. H. Johansen-Berg teigimu, per kitus 10 metų tikimasi sulaukti ir namams pritaikytų rinkinių.

„Tikrai reikia naujų metodų gydyti insulto padariniams. Labai daug pacientų lieka neįgalūs visam gyvenimui, – sako profesorė. – Bet koks metodas, pagerinantis fizioterapijos efektyvumą ir prieinamas naudoti namuose, turėtų didelį poveikį ilguoju laikotarpiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)