Kada tampame suaugusiais: 21-erių ar 30-ies?  (11)

Tradiciškai manoma, kad į suaugusiųjų pasaulį patenkama peržengus 21 metų slenkstį. Tačiau dabar australų tyrėjai atlikę statistinę apklausą konstatavo, kad dauguma jaunuolių suaugusiais pasijunta tik atšventę 30-ąjį gimtadienį, rašo dailymail.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Melburno Šv. Lauryno brolijos tyrėjai apklausė jaunuolius, gimusius 1990 metais Melburno priemiesčiuose. Jie nustatė, kad tik 38 proc. apklaustųjų sulaukę 21 metų jautėsi suaugę. 13 proc. tvirtino, kad sulaukę 21-ojo gimtadienio dar nesijautė susitupėję. Likę 49 proc. savo nuomonės neturėjo.

Minėtos labdaros įstaigos tyrėja Janet Taylor sakė, kad kai kurie jaunuoliai trokšta kuo greičiau suaugti, įgyti brandos ir tapti nepriklausomais. Kiti pažymėjo, kad sulaukę 21-erių nesijautė pasirengę savarankiškam gyvenimui.

„Kai kurie jaunuoliai jautėsi suaugę, nes savarankiškai užsidirba pinigų ir patys priima sprendimus. Kiti džiaugėsi, kad dar nereikia prisiimti suaugusių žmonių įsipareigojimų, – sakė ji Melburno laikraščiui „Herald-Sun“. – Taip pat yra nemažai jaunuolių, kurie studijuoja ir šiek tiek dirba. Tai savotiškas priklausomybės ir nepriklausomybės mišinys“.

Tyrėjus nustebino tai, kad 72 proc. iš 140 žmonių vis dar gyveno tėvų namuose.

Šis tyrimas buvo pristatytas per Australijos šeimos studijų instituto konferenciją.

„Manau, kad ši amžiaus riba nebeturi tos svarbos, kurią turėjo, – sakė J. Taylor. – Iš kitos pusės, jauniems žmonėms itin svarbus 18-as gimtadienis. Tai metas, kai gali vartoti alkoholinius gėrimus ar gauti vairuotojo pažymėjimą. Daug jaunuolių pripažino, kad 21-eri nebuvo tokie svarbūs kaip 18 metų“.

30 metų yra nauja subrendimo riba, minėtam laikraščiui sakė psichologas Hugh Mackay`us. „21-eri tėra pretekstas vakarėliui. Jauni žmonės slenksčiu į suaugusiųjų pasaulį dabar laiko 30-ąjį gimtadienį“, – teigė jis.

Šie rezultatai Australijoje sukėlė diskusijų bangą.

„Niekada netapsi suaugęs, kol už save nebūsi atsakingas pats. Tai reiškia turėti stogą virš galvos, apmokėti savo sąskaitas ir pamaitinti pilvą“, – viename tinklalapyje rašė viena moteris.

Tuo tarpu kita australė tvirtino, kad tie jaunuoliai, kurie atsisako žengti į suaugusiųjų pasaulį ir sėdi ant savo tėvų kupros, yra „savanaudiški vaikigaliai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (11)