Šienligę gydyti... botoksu?  (1)

Turbūt populiariausia priemonė nuo raukšlių Australijos mokslininkų tyrime bus bandoma kaip vaistas nuo šienligės. Mokslininkų teigimu, pirminiai tyrimų rezultatai yra daug žadantys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Monash medicinos centro prie Melburno Monash universiteto (Australija) profesorius Philipas Bardinas teigia, kad botoksas medicinoje jau labai plačiai naudojamas – kaip priemonė sumažinti raumenų spazmus po insulto, gydant cerebrinį paralyžių.

„Tai būtų naujas būdas panaudoti seną vaistą“, - sakė mokslininkas.

Bandomuoju botulino toksino geliu bus tepama nosis ir tikimasi, kad sergantieji šienlige po vienos vaisto dozės iki trijų mėnesių apsisaugos nuo čiaudulio, akių paraudimo ir nosies tekėjimo.

„Tai iš dalies įmanoma dėl to, kad botokso molekulė buvo modifikuota taip, jog galėtų pereiti per odą ir nosies gleivinę. Tai yra esminis pasiekimas. Taigi, dėl šios naujos botokso savybės ateityje jis galės būti ne tik kaip kosmetinis produktas, bet ir naudingiau“, - sakė P. Bardinas.

Gydant šienligę botulino toksinas paveiks nosies nervus ir galimai blokuos kai kurių junginių išskyrimą iš nervų galūnėlių – šie junginiai yra vieni iš esminių alergijos simptomų pasireiškimo veiksnių.

Po preliminaraus tyrimo, parodžiusio, kad toks gydymas gali būti efektyvus, kitame tyrimo etape dalyvaus septyniasdešimt žmonių.

Botoksas, kuriam veikiant raumenys atsipalaiduoja, yra išgrynintas nervus veikiantis toksinas, išskirtas iš galimai mirtiną ligą botulizmą sukeliančios bakterijos.

Pirmoji botulino toksino taikymo sritis buvo akių raumenų sutrikimų gydymas – tai buvo vaistas nuo nevaldomo mirkčiojimo ir žvairų akių.

O paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, vienam kanadiečiui okulistui pastebėjus, kad po tokio gydymo jo pacienčių raukšlės išsilygina, toksinas buvo pradėtas naudoti ir kosmetiniais tikslais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)