Savaiminis užsiliepsnojimas: „Super Glue“ + vata? (Video)  (8)

Į faktus apie savaiminį užsiliepsnojimą dažnai numojama ranka. Dažniausiai dėl to, jog istorijos apie savaiminį žmogaus užsiliepsnojimą dažnai priskiriamos iš piršto laužtų konspiracinių-sąmokslo teorijų kategorijai. Tačiau egzistuoja ne tik žmonių savaiminis užsiliepsnojimas. Pavyzdžiui, yra nufilmuota, kaip nei iš šio, nei iš to užsiliepsnoja vatos gniužulėlis, suvilgytas keletu tubelių „Super Glue“ klijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kietai čia būtų, ar ne? Tačiau įsitikinti šio mito tikroviškumu bandęs „Popsci.com“ naujienų redaktorius liko nusivylęs: nors išmėgino įvairiausių rūšių „Super Glue“ ir vatą, iš visų bandymų išėjo šnipštas – klijais suvilgyta vata pati taip ir neužsidegė.

Iš tikrųjų: sumaišius „Super Glue“ su vata, klijai įkaista. Vata dėl savo plaušelių faktūros klijus veikia taip, kad šie stingsta tiesiog žaibiškai, šio proceso metu atpalaiduodama daug energijos (šilumos pavidalu). Beje, gamintojai įspėja apie nudegimų pavojų naudojant „Super Glue“, jei vilkimas medvilninis trikotažas ir ant jo nuvarva klijų. Audeklas išties įkaista. Ir ne tik: įšilusi medžiaga prikimba prie odos, o mėginimas ją atplėšti reiškia, jog ji gali prikibti ir prie pirštų.

Tačiau tarp odos nudegimo ir grynos liepsnos yra nemenkas skirtumas. Kaip bus galima įsitikinti vaizdo siužete, vatos kamuolėlis savaime neužsiliepsnoja, o įsižiūrėjus atidžiau galima pastebėti montažo pėdsakus visai prieš pat tą momentą, kai vata užsiliepsnoja.

Tačiau mokslas neretai būna nuostabus tuo, jog dažnam apgaulingam triukui tenka po kur kas įspūdingesnį tikrą reikalą. Kalbant apie savaiminį užsiliepsnojimą, egzistuoja ir mažiau žinomų savaiminio užsiliepsnojimo receptų. „Popsci.com“ siūlo savaiminį užsiliepsnojimą iš... pipetės.

Skamba sarkastiškai, tačiau kad pademonstruotų šį triuką, filmuko autorius kauburėlyje kalio permanganato miltelių įspaudė duobutę ir į ją išliejo visą pipetę glicerino. Gal ne toks agresyvus, kaip – pamenate? – ne taip ir seniai aprašytas fluoras, tačiau kalio permanganatas taipogi yra nuostabus oksidatorius ir entuziastingai reaguoja su glicerine esančiomis anglies-vandenilio jungtimis. Sušnypštęs, suputojęs ir apsipylęs dūmais kalio permanganato kauburėlis po kelių sekundžių ūmiai užsiliepsnoja. Bandymas pavykdavo kiekvieną sykį.

Įspėjimas būti atsargiems: ant rūbų užtiškus „Super Glue“, savaiminis žmogaus užsiliepsnojimas (apie kurį pasakojome prieš keletą mėnesių) neįvyks, tačiau „Super Glue“ tokiu atveju iš tiesų gali tapti nudegimų priežastimi, o kalio permanganato ir glicerino reakcija yra labai pavojingas atviros liepsnos šaltinis.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai (8)