Kodėl smėlrausiai niekada nesuserga vėžiu?  (0)

Nors po žeme gyvenantys smėlrausiai yra akli, mokslininkams jie gali atverti akis ir pateikti įžvalgą, kaip kovoti su vėžiu. 7 kartus ilgiau už bet kokius kitus graužikus išgyvenantys smėlrausiai niekados nesuserga vėžiu – mokslininkai praėjo aiškintis, kodėl.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimentai su Spalax judaei ir S. golani rūšių smėlrausių ląstelėmis atskleidė, jog šių gyvūnų organizmai yra įgiję unikalų gebėjimą naikinti pernelyg greitai besidauginančias ląsteles. Ročesterio universiteto (Niujorkas, JAV) tyrėja Vera Gorbunova eksperimento metu naudojo specialų augimo serumą, kad išaugintų į odos ląsteles panašias jungiamojo audinio fibroblasto ląsteles.

Kai laboratorinėmis sąlygomis laikomų smėlrausių organizmuose šių ląstelių skaičius viršijo tam tikrą ribą, ląstelės pradėjo išskirti beta interferoną – savižudiškomis savybėmis pasižyminčią substanciją, kuri sunaikino perteklines ląsteles.

Anksčiau V. Gorbunovos vadovaujama mokslininkų grupė tyrinėjo ilgaamžiškumu pasižyminčių plikųjų smėlrausių rūšies individų atsparumą onkologiniams susirgimams. Ankstesnių eksperimentų rezultatai bylojo, jog plikųjų smėlrausių organizmai supiktybėjusias ląsteles pažaboja apribodama ištisas ląstelių grupes, jei jose ląstelės yra pernelyg artimai susiglaudusios, kas būdinga navikų audiniams.

Tyrėjai viliasi išsiaiškinti, kaip plikieji smėlrausiai reaguoja į vėžį, kai į jų organizmus suleidžiama navikų augimą skatinančių cheminių preparatų. Tyrėjų grupės nario Andrejaus Seluanovo () teigimu, tai galėtų atverti perspektyvas ieškant naujų būdų kovai su vėžiu žmonių organizmuose – galbūt pavyktų sukurti vaistus, aktyvuojančius savižudiškus mechanizmus, tačiau tik vėžinėse ląstelėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(1)

Komentarai (0)