Fizikos mėgėjams: Einšteino įkvėptas reliatyvumo simuliatorius (Video)  (7)

Einšteino reliatyvumo teorija žinoma absoliučiai daugumai žmonių. Nors ją gerai supranta tik nedaugelis, bet už tai girdėjęs apie šios teorijos įdomybes yra ne vienas. Turbūt girdėjote ir tai, jog pagal reliatyvumo teoriją, kuo greičiau objektas juda, tuo lėčiau jam eina laikas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu tiriamas ypatingas Einšteino reliatyvumo teorijos poveikis kompiuteriniam žaidimui. Tai pirmasis MIT Game Lab (Masačiusetso Technologijų instituto labaratorijos) produktas internete. Žaidimas pavadintas A Slower Speed of Light (liet. Mažesnis šviesos greitis), kur žaidėjas naršo iš pirmo žvilgsnio primityvioje 3D aplinkoje. Pats žaidimo scenarijus pakankamai neįprastas: mirusio žmogaus sielos šviesa pradeda savo kelionę į dvasinį pasaulį. Pagrindinis tikslas - surinkti šimtą šviesos kamuolių (angl. Orbs). Kiekvienas šviesos kamuolys lėtina greitį, iki kol surinkus 90-ąjį šviesos kamuolį, greitis pasiekia žmogaus žingsnio tempą. Skamba keistai? Nepamirškime, kad žaidimą įkvėpė fizikai!

A Slower Speed of Light žaidime drąsiai bandoma vizualizuoti reliatyvius efektus, susijusius su šviesos greičiu. Žaidimas paremtas Doplerio efektu ir yra labai trumpas: gali būti žaidžiamas skubant per keturias minutes, o neskubant užtrunkama iki 10 minučių. Doplerio efektas pasireiškia, kai žaidėjas juda: šviesos bangos nuo aplinkinių objektų keičiasi, jų spalva kinta iš raudonos į mėlyną ir atvirkščiai, kartu įtraukiant ultravioletinių ir infraraudonųjų spindulių spektro šviesos bangos ilgius.

Norint, kad žaidimas taptų labiau įtraukiantis, patariama jį žaisti be sustojimo ir neatitraukiant piršto nuo W klavišo. Žaidimas yra maždaug 100 MB, labiausiai tinkamas OS X ar Windows (persisiųsti galima iš šios svetainės).

Akcentuojama, kad A Slower Speed of Light skatina naujas idėjas. Manoma, kad tai tik vienas iš septynių žaidimų, sukurtų MIT Game Lab per šią vasarą, ir kol kas tik jis vienintelis prieinamas internete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Užupis Creative Cluster
(46)
(0)
(11)

Komentarai (7)