Ateityje vaikai galės turėti bent dvi biologines mamas?  (5)

Oregono sveikatos apsaugos ir mokslų universiteto mokslininkai, pasitelkę neabejotinai didelio ažiotažo sukelsiančią technologiją, sukūrė embrioną, kuriame – vieno vyro ir dviejų moterų genai. Pranešama, kad tokia technologija gali padėti išvengti paveldimų ligų, skelbia news.yahoo.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau keliami klausimai šio mokslinio darbo etiškumu. Apie galimybę naują gyvybę užmegzti iš trijų asmenų pirmą kartą prabilta dar 2008 metais. Manoma, jog antros moters DNR naudojamas tik atskirų, defektų turinčių genų (galinčių paveikti normalias organizmo funkcijas) pakeitimui.

Kyla klausimų ir dėl procedūros saugumo – ir ne vien dėl šios naujos gyvybės, o ir dėl jos palikuonių. Tiesa, kaip teigia bioetikos specialistė Laurie Zoloth, problemos gali nusitęsti net kelioms ateinančios tokio žmogaus, kurio tėvai – trys žmonės, kartoms.

Mokslininkai jau anksčiau skelbė, jog eksperimentai su beždžionėmis ir žmogaus kiaušinėliais buvo sėkmingi.

Kalbant apie embrione pakeistus genus, keičiami ne kiaušinėlio branduolyje, o jo mitochondrijose esantys genai. Šiuos genus perduoda tik motinos. Vienam iš 5 tūkst. naujagimių diagnozuojamos ligos, sukeltos būtent defektų turinčių mitochondrijų genų.

Naujoji technologija, jeigu tik jai bus pritarta, leistų moterims gimdyti vaikus, paveldėsiančius jos kiaušinėlio branduolio, o ne mitochondrijų DNR. Tam priteiks neapvaisintų pacientės ir donorės kiaušinėlių. Galutiniame rezultate bus gauta kiaušialąstė su sveika tiek mitochondrijų, tiek branduolio DNR.

Žinoma, jog mokslininkai branduolio DNR perkėlė 64-ioms neapvaisintoms sveikų donorių kiaušialąstėms. Po apvaisinimo 13 kiaušialąsčių ėmė normaliai vystysis ir galėjo pereiti į pradinę embriono stadiją. Beždžionės, šį pasaulį 2009 metais išvydusios po minėtosios procedūros, anot specialistų, jaučiasi visai gerai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(0)
(8)

Komentarai (5)