Juodasis marmuras: nauji kerintys naktinės Žemės vaizdai (Video)  (2)

Palydovas „Suomi NPP“ du mėnesius fiksavo naktinės Žemės vaizdus, iš kurių buvo sukurtas pribloškiamas filmas apie mūsų planetą naktį. Nors šviesų perlais išpuoštą naktinį Žemės veidą technologijos.lt skaitytojams teko regėti jau ne sykį, tokiais rakursais mūsų Žemės, panašios į juodo marmuro pasaulį, nematė niekas. Taigi, Juodasis Marmuras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naktinius Žemės vaizdus rinko įrenginys „Visible Infrared Imaging Radiometer Suite“ (VIIRS). Jis fiksuoja regimojo spektro bangas nuo žalios iki beveik infraraudonos spalvos ir naudoją vaizdo filtravimo sistemas, kurios išryškina iš kosmoso blausiai matomus signalus (miestų šviesas, pašvaistes, gaisrus, atspindėtą mėnulio šviesą ir pan.). Šiame vaizdo siužete visi kiti iliuminacijų šaltiniai (pašvaistės, gaisrai ir t.t.), išskyrus miestų šviesas, buvo eliminuoti.

VIIRS palydovo tikroji paskirtis – sudaryti sąlygas meteorologams matyti naktinius debesis, tačiau kosminis aparatas aibę kitų duomenų, kurie naudojami gyventojų pasiskirstymo modeliavimui, iškastinio kuro ir anglies dvideginio emisijų modeliavimui, astronominių stebėjimų sąlygų diagnostikai, dirbtinės šviesos įtakos žmonėms ir gyvūnams modeliavimui ir pan.

Palydovas pavadintas palydovinės meteorologijos tėvo Vernerio Suomio (Verner Suomi) garbei. 824 km aukštyje skriejantis kosminis aparatas virš bet kurio reikiamo planetos paviršiaus taško praskrieja dusyk per dieną. Duomenis „Suomi NPP“ siunčia į antžeminę stotį Svalbarde (Norvegija).


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(0)
(9)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: