Tyrimas: kada prasideda tikroji senatvė?  (0)

Jeigu gyvenimas prasideda sulaukus keturiasdešimties, tuomet geriausi metai trunka kiek trumpiau nei du dešimtmečius. Naujausio tyrimo duomenimis, senatvę pajuntame nugyvenę 59 metus, du mėnesius ir dvi savaites, skelbia telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiojoje Britanijoje buvo apklausti 2162 žmonės ir paaiškėjo, kad senais pasijuntama nugyvenus būtent 59 metus, du mėnesius ir dvi savaites. Tiksliau, apklausus tyrimo dalyvius, gautas toks senatvės pojūčio vidurkis. Jauniausiems respondentams buvo šešiolika, vyriausių amžius neskelbiamas.

Ta akimirka, kai mes suvokiame, kad jau nesame jauni, ištinka atšventus keturiasdešimtmetį. Tiksliau – nugyvenus 40 metų, aštuonis mėnesius ir dvi savaites.

Darbo ir pensijų ministerijos užsakytas tyrimas parodė, kad senatvės suvokimas labai skiriasi priklausomai nuo respondentų amžiaus, jų lyties ir to, ar jie tuo metu dirba. Moterų grupėje senatvės suvokimas vidutiniškai ateina 60 metų, keturių mėnesių ir dviejų savaičių. Vyrai taip pasijunta sulaukę 58 metų. Gali būti kad ankstesnį vyrų senėjimą nulemia trumpesnė jų gyvenimo trukmė.

Pusės amžiaus nenugyvenusių respondentų grupėje vidutiniškai buvo manoma, kad senatvė prasideda stulbinamai anksti – vos 46 metų. Vis dėlto, atšventusieji penkiasdešimtmetį šią ribą nukelia kone du dešimtmečius – tokie respondentai mano, kad senatvė prasideda nugyvenus 62 metus ir šešis mėnesius.

Komunaliniuose butuose gyvenantys asmenys, lyginant su gyvenančiais nuosavuose namuose, mano, kad senatvė prasideda penkeriais metais anksčiau. Be to, bedarbiai senatvę pajunta net devyneriais metais anksčiau, nei dirbantieji pilną darbo dieną.

Vyrai pasijunta nebejaunais sulaukę 38 su puse, o tai gerokai anksčiau nei moterys, kurios suvokia esą nebejaunos nugyvenusios 42 metus ir devynis mėnesius.

Amžiaus grupėje nuo 16 iki 24 metų vidutinio amžiaus riba prasideda ties 32 metais. Devintą dešimtį skaičiuojantys respondentai mano kad vidutinis amžius prasideda sulaukus 52 metų. Jauniausių respondentų grupėje vos dvejais metais vėliau buvo nurodoma senatvės pradžia.

D.Britanijos Darbo ir pensijų ministerijos atstovas spaudai pareiškė, kad „senėjimo suvokimo skirtumai“ atskleidė „labai prieštaringo su amžiumi susijusių stereotipų pritaikymo potencialą“. Tiesa, reikėtų akcentuoti, jog tyrimas buvo daugiau orientuotas į subjektyvios respondentų nuomonės analizę. Kai kurių mokslininkų, analizuojančių biologinius senėjimo procesus, teigimu pirmųjų senėjimo procesų sulaukiame pasiekę vos 27 metų amžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: