Žuvys, sugebančios savarankiškai pakilti į 100 metrų aukščio krioklio viršų (Video)  (1)

Kaip užsirioglinti į 100 metrų aukščio krioklio viršų? Pasirodo, su tokia užduotimi nesunkiai susidoroja tai įgudusios daryti Havajų salų žuvys – Havajuose gyvenančios sparnapelekės sicijos (Sicyopterus).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – unikalūs gėlo vandens pasaulio sutvėrimai, išsiugdę išskirtinį gebėjimą – kopti aukštyn kriokliais. Šios ešeržuvių būrio, grundalinių šeimos žuvys tai daro savo žiaunomis prisisiurbdamos prie už krioklio kaskados esančios uolos sienos. Sparnapelekės sicijos gyvena itin srauniose upėse ir didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia plaukdamos prieš srovę, o neretai – „laipiodamos“ į krioklių viršūnes.

Daugelis Havajuose gyvenančių grundalinių šeimos žuvų papilvėse turi specialius siurbtukus, kuriais prisitvirtina prie krioklių sienų, o paskui ropščiasi ta siena aukštyn. Tačiau sparnapelekės sicijos įvaldžiusios ekonomiškesnį vertikalaus judėjimo metodą – jos prie akmens papildomai prisisiurbia dar ir žiaunomis. Kaip žuvys tai daro, galite pažiūrėti šiame vaizdo siužete.

Taip šios žuvytės įveikia ir 100 metrų aukščio krioklius. Anot šias žuvis tyrusių Pietų Karolinos ir Minesotos universitetų (JAV) mokslininkų, sicijos ir kopimui į krioklius, ir maitinimuisi taiko identišką žiaunų judesių techniką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(0)

Komentarai (1)