ESA 2022 m. bandys nukreipti netoli Žemės praskriesiantį asteroidą  (0)

Asteroido įsirėžimas į Žemę dažnai vadinamas viena didžiausių grėsmių žmonijai. Ir nors kol kas astronomai nepastebėjo jokių tiesiai į mūsų planetą lekiančių didžiulių dangaus kūnų, Europos kosmoso agentūra (ESA) nusprendė išbandyti, ar esant poreikiui pavyktų nukreipti link Žemės skriejantį asteroidą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ESA nusitaikė į dvinarį asteroidą, kuris netoli Žemės praskries maždaug 2022–2023 metais.

Mokslininkai nusprendė išbandyti paprasčiausią asteroido nukreipimo būdą: į jį ketinama sudaužyti 300 kilogramų sveriantį kosminį aparatą, kuris skries 22,5 tūkst. km per valandą greičiu. Tikimasi, kad susidūrimo jėga bus pakankama, kad pakreiptų asteroido skriejimo kryptį išmatuojamu dydžiu.

Būtent todėl ESA eksperimentą atliks su dvinariu asteroidu „65803 Didymos“. Jį sudaro du dangaus kūnai: pats asteroidas yra maždaug 800 metrų skersmens – pakankamai didelis, kad pridarytų nemažai žalos Žemėje. O aplink jį kilometro atstumu skrieja maždaug 150 metrų skersmens „palydovas“.

Mokslininkai ketina erdvėlaivį nukreipti į asteroido „palydovą“. Išmatavę, kaip po susidūrimo pasikeis mažesniojo asteroido orbita, astronomai galės apskaičiuoti tokio eksperimento naudą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (0)