Ruoškit teleskopus: po dviejų savaičių pro pat Žemę praskries nemažą šurmulį sukėlęs asteroidas (Video)  (4)

Vasario 15 dieną pro Žemę 27 680 kilometrų atstumu praskries maždaug pusės futbolo aikštelės dydžio asteroidas. Nors šis kosminės uolienos, pavadinimu „2012 DA14“, praskriejimas tiesioginio pavojaus Žemei nekelia, mokslininkai su nekantrumu laukia šio įvykio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA „Near-Earth Object Observation Program“ leidžia aptikti ir sekti tokias kosmines uolienas, ypač pavojingai priartėjančias prie Žemės. 

„2012 DA14“ asteroidas nėra išskirtinis – maždaug 50 metrų pločio, taigi nei pernelyg didelis nei mažas. Tai, anot mokslininkų, veikiausiai yra akmeninis asteroidas.

Teigiama, kad tokio dydžio asteroidas pro Žemę praskrieja kas maždaug keturiasdešimt metų. Panašaus dydžio asteroidas 1908-aisiais rėžėsi į žemę Sibire, o sprogimo galia tuomet atitiko maždaug 185 Hirosimos bombų galingumą.

„2012 DA14“ asteroidas tikrai neatsitrenks į Žemę. Visgi kosminė uoliena praskries arčiau Žemės nei yra išsidėstę dauguma kosminių palydovų. Dėl šios priežasties asteroidas susilaukia didžiulio astronomų dėmesio, o Mohavės dykumoje įsikūrusi NASA „Goldstone“ observatorija akylai stebės asteroidą ir sieks atskleisti pagrindines jo savybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: