Didžiojoje Britanijoje jau gydomi ir socialinių tinklų maniakai  (0)

Didžiosios Britanijos klinikose gydoma nemažai žmonių, kuriems naršymas socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip „Twitter“ ar „Facebook“, tapo žalingu įpročiu. Medikai perspėja, kad jis gali būti dar stipresnis nei rūkymas ar alkoholio vartojimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rašytoja ir knygų iliustratorė Gemini Adams joga stengiasi pakeisti savo įprotį naršyti socialiniuose tinkluose.

„Aš buvau rūkalė. Tai labai panašu – tas poreikis patikrinti, ar kas nors parašė komentarą“, – kalbėjo rašytoja Gemini Adams.

Naršymą „Facebook“ ji dabar riboja – ne daugiau nei pusę valandos per dieną, o kartą per savaitę skelbia skaitmeninės detoksikacijos parą.

Jungtinėje Karalystėje socialinių tinklų naršymo manija pripažinta žalingu įpročiu, jeigu žmogus socialiniuose tinkluose sugaišta 5 valandas per dieną. Esą tokie socialinių tinklų veiksmai kaip „dalintis“ ar „patinka“ smegenyse sukelia dopamino pliūpsnį, o jeigu niekas nepadrąsina, gali sukelti pavydą ir nerimą, teigia Čikagos universiteto mokslininkai. Jie taip pat nustatė, kad žmonės prie socialinių tinklų prisiriša stipriau negu prie cigarečių ir alkoholio.

„Jie neatlieka būtiniausių dalykų, netgi nesirūpina savimi, atidėlioja valgymą, laiku neatsigeria. Neina miegoti, praleidžia svarbius susitikimus, vėluoja į darbą ar į koledžą“, – socialinių tinklų manijos pasekmes vardija psichiatras dr. Richardas Grahamas.

Į daktaro R. Grahamo kliniką kasmet kreipiasi per šimtą žmonių, norinčių atsikratyti socialinių tinklų naršymo manijos. Tai ir vaikai, ir suaugusieji.

Daugiausiai prie socialinių tinklų prisiriša paauglės mergaitės, norinčios būti pastebėtos. Gydyti pradedama abstinencija ir gerai organizuotu laisvalaikiu. Po to gydytojai sprendžia, kas padės įveikti pagundą grįžti prie žalingo įpročio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(4)
(0)
(1)

Komentarai (0)