Vilniuje pastebėtas pirmasis sugrįžęs gandras  (0)

Neprasidėjus kalendoriniam pavasariui pirmasis šių metų gandras jau pastebėtas. Ketvirtadienį, apie 14 val. Vilniaus mieste šis tolimas migrantas sukiojo ratus senamiestyje virš Gedimino pilies.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos ornitologų draugija įprastai į dangų žvalgytis gandrų pataria nuo kovo mėnesio vidurio.

Pernai metais pirmąjį baltajį gandrą vaikštinėjantį Vašuokos upelio pakrantėse netoli Pavašuokų km. Panevėžio raj. stebėjo Lietuvos ornitologų draugijos narys Rimantas Kaunietis.

Šiuo metu taip pat jau registruojami pirmieji gandrai Turkijoje, Italijoje, Ispanijoje, Lenkijoje.

Šelmeninės kregždės registruojamos Turkijoje bei Kipre. Manoma, kad mūsų kregždės dangų karpys tik balandžio pabaigoje.

Kviečia stebėti paukščių

Pasinaudodami proga, Lietuvos ornitologų draugija visus gamtos mylėtojus kviečia dalyvauti „Gyvojo pavasario“ („Spring Alive“) paukščių stebėjimo apžvalgoje.

Gyvasis pavasaris (Spring Alive) – tai paukščių stebėjimų apžvalga. Stebėtojų dėka kasmet galima stebėti pavasario atgimimo eigą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

Dalyvavimas šiame projekte gana paprastas: viskas, ką reikia atlikti, tai užregistruoti savo pirmuosius kai kurių paukščių rūšių stebėjimus internete. Ornitologus domina stebėjimai, kada pasirodė pirmoji šelmeninė kregždė, čiurlys, gegutė, baltasis gandras ir savo spalvomis džiuginantis bitininkas.

Naudojant kiekvieno pateiktus duomenis www.springalive.net svetainėje yra kuriami žemėlapiai, kuriuose galima stebėti, kaip paukščiai sugrįžta iš savo žiemojimo vietų. Reguliariai tikrindami žemėlapius, stebėdami paukščius ir įvesdami duomenis apie savo stebėtus paukščius, kiekvienas galoi paspartinti pavasario eigą savo šalyje ar regione. Svarbiausia tai, kad remiantis stebėjimais, atsiranda galimybė kasmet sužinoti tikslias pirmųjų migrantų sugrįžimo datas, o galbūt net įvertinti kai kuriuos paukščių migracijos ypatumus ar nustatyti migracijos eigą įtakojančius aplinkos pokyčius.

2012 m. visoje Europoje „Gyvojo pavasario“ dėka buvo užregistruoti 173 140 stebėjimai.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)