Sugedo NASA marsaeigis „Curiosity“  (13)

NASA informuoja, kad praėjusią savaitę dėl staigaus sistemų gedimo NASA inžinieriai nutraukė visus mobiliosios tyrimų laboratorijos „Curiosity“ Marse darbus. Marsaeigis ilsėsis, kol pavyks pašalinti gedimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O sugedo „Smalsučiui“ kompiuteris. Žemėje dirbanti marsaeigio aptarnavimo komanda dėl pagrindinio kompiuterio atminties problemų perjungė jį prie rezervinio kompiuterio, todėl dabar „Curiosity“ Marse yra minimalaus aktyvumo būsenos ir veikia ribotu vadinamuoju „saugiu režimu“ (angl. – safe mode).

Į įprastinę būseną inžinieriai marsaeigį mėgins sugrąžinti artimiausiomis dienomis. Kompiuterinė problema susijusi su staigiu gedimu vadinamojoje „flash“ atmintyje.

„Mes perjungėme visus „Curiosity“ procesus prie rezervinio kompiuterio, kad, sugrąžinę pagrindinį kompiuterį į standartinę būseną, galėtume pradėti atkurti jo veikimo procesus“, – aiškino NASA Reaktyvinio judėjimo lanoratorijos inžinierius, marsaeigį „Curiosity“ aptarnaujančios programos“ Mars Science Laboratory Project“ vadybininkas Ričardas Kukas (Richard Cook).

Marsaeigyje „Curiosity“ įmontuoti du pagrindiniai kompiuteriai – kaip atsarga tam atvejui, jei kuris nors iš jų sugestų. Be to, kiekvienas iš abiejų pagrindinių kompiuterių (A pusė ir B pusė) turi rezervines posistemes. Šiuo metu „Curiosity“ veikia B kompiuteris. Jis veikė ir dalį skrydžio iš Žemės į Marsą. A kompiuteris „Smalsutyje“ veikė nuo pat nusileidimo procedūros pradžios 2012 m. rugpjūčio 6 d. iki praėjusio trečiadienio (2013 m. vasario 27 d.).

„Nors dabar mėginame atnaujinti visas operacijas B kompiuteriu, tuo pat metu stengiamės rasti geriausią būdą atkuri A kompiuterio darbą, kuris dabar tarnautų kaip rezervinis kompiuteris“, – pridūrė Reaktyvinio judėjimo laboratorijos inžinierė, misijos anomalijų grupės vadovė Megdė Bare (Magdy Bareh).

Ryšys su marsaeigiu nenutrūko ir vyksta pagal planą, tačiau robotizuota tyrimu stotis po gedimo nebesiunčia įrašytos informacijos – vien duomenis apie sisteminę savo būklę. Šie duomenys atskleidė, kad kompiuteris nepersijungė į įprastinį kasdienį „miego“ režimą, kai atėjo metas tai padaryti.

Pirminiai diagnostikos rezultatai byloja, kad A kompiuteryje įvyko atminties bloko gedimas. Moksliniai tyrimai marsaeigyje „Curiosity“ sustabdyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(0)
(0)

Komentarai (13)