Ugnikalnių išsiveržimai stabdo pasaulinį atšilimą  (3)

Padidėjęs anglies dioksido kiekis atmosferoje per dešimtmetį Žemės oro temperatūrą turėjo vidutiniškai padidinti 0,2 ºC, tačiau mokslininkai teigia, kad ugnikalnių išsiveržimai šį procesą sulėtino bent ketvirčiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kolorado valstijos (JAV) universiteto atmosferos mokslininkai teigia, kad nuo 2000-ųjų iki 2010-ųjų anglies dioksido kiekis Žemės atmosferoje padidėjo apie 5 procentais – nuo 370 iki 390 dalelių viename milijone. Tai turėjo padidinti vidutinę oro temperatūrą penktadaliu laipsnio, tačiau per tą patį laiką atmosferoje padidėjo ir aerozolių kiekis – nuo 4 iki 7 procentų. Aerozoliai gi išsklaido Saulės spindulių energiją prieš ją sugeriant atmosferai ir todėl mažina pasaulinio atšilimo efektą.

Mokslininkai nesutaria dėl aerozolių gausėjimo šaltinių. Dauguma, rašo žurnalas „Wired“, mano, kad pagrindinė priežastis yra ugnikalnių išsiveržimai, bet yra manančių, kad dėl to kalti Rytų Azijos gamyklų kaminai. Vis dėlto, aerozolių kiekio ir pasiskirstymo tyrimai rodo, kad jų kiekis sutampa su ugnikalnių išsiveržimų vietomis ir laiku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(12)
(0)
(1)

Komentarai (3)