Išvestos fosforą „mėgstančios“ genetiškai pakeistos kiaulės  (6)

Guelpho universiteto Kanadoje mokslininkų grupė pranešė išvedusi naują genetiškai pakeistų kiaulių liniją, skelbia „ITechPost“. Ši linija pavadinta „Cassie“ ir nuo kitų transgeninių kiaulių skiriasi tuo, kad perduoda jaunikliams seilių fermentų sudėtį keičiančius genus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl šios savybės genetiškai pakeistos kiaulės įgijo galimybę įsisavinti fosforą žymiai didesniais kiekiais, nei tai numatyta gamtos, sakoma pranešime.

Fosforas yra vienas svarbiausių kiaulių augimą skatinančių veiksnių, teigia tyrėjai. Deja, nuo 50 iki 70 proc. fosforo kiekio, esančio pašarinėse kultūrose, yra sukaupta fitino rūgšties, kurios kiaulės nepajėgia suvirškinti, pavidalu. Dėl šios priežasties daugelis kiaulių augintojų kartu su pašarais naudoja fitazės fermentą, sakoma pranešime. Šis fermentas ardo fitino rūgštį ir taip padeda gyvuliams įsisavinti daugiau maisto medžiagų ir greičiau priaugti svorio.

Tačiau fitazė brangiai kainuoja, be to, reikalauja atsargaus naudojimo, nes kitaip šis fermentas suyra ir neduoda jokio teigiamo efekto. Šią problemą gali išspręsti kanadiečių genetiškai pakeistos „Cassie“ linijos kiaulės. Jos sintetina fitazę savo pačių seilių liaukose, taigi, ūkininkams nebereikės naudoti pašarų papildų ir fermentų. Be to, šios kiaulės geriau įsisavina fosforą, o tai reiškia, kad jų atliekose šios medžiagos lieka mažiau. Taip sumažėja aplinkos tarša fosforu.

Skelbiama, kad, naudojant genų inžineriją, Guelpho universitete pavyko įveikti gamtos nustatytus naminių gyvulių organizmo apribojimus, paspartinti jų augimą ir sumažinti netiesioginę žalą gamtai. Kol kas „Cassie“ kiaulių mėsa dar nepasiekė prekystalių, nes atliekami papildomi jos tyrimai, sakoma pranešime. Patys mokslininkai yra įsitikinę, kad šių kiaulių mėsa bus saugi žmogui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(0)
(0)

Komentarai (6)