Mokslininkai rado dvigalvį ryklį  (0)

Mokslininkai patvirtina – 2011 m. balandžio 7 d. Meksikos įlankoje rastas dvigalvis ryklys iš tiesų yra vienas padaras su dviem galvom, o ne galvomis suaugę rykliai dvyniai, kaip kad buvo manoma iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo natureworldnews.com, dvigalvį bukasnukį ryklį motinos gimdoje aptiko vienas žvejas netoli Floridos. Mokslininkai iš Mičigano universiteto sako, kad šis dvigalvis ryklys nebūtų laukinėje gamtoje ilgai išgyvenęs.

Vieno iš universiteto darbuotojų, žuvininkystės ir laukinės gamtos profesoriaus Michaelio Wagnerio teigimu, nors anksčiau yra buvę atvejų, kai mėlynieji rykliai turėtų dvi galvas, tačiau tai pirmas atvejis kai dvigalvis ryklys buvo rastas tarp bukasnukių (Carcharhinus leucas) ryklių rūšies.

Magnetinio rezonanso metu buvo nustatyta, kad dvigalvis ryklys turi dvi atskiras galvas, dvi širdis ir skrandžius, tačiau visas kūnas turi tik vieną uodegą.

Mutacija, kuri pastebima šiame ryklyje, pasireiškia ir žmogaus organizme. Ši pasireiškia tuomet, kai embrionas dalijasi į dvi dalis, tačiau kažkuriuo etapu ima ir sustoja dalintis, rašo Livescience.com.

„Tai yra vienas iš rečiausiai sutinkamų fenomenų. Gerai, kad turime pavyzdžių, kaip tai vyksta pasaulyje, tačiau reikia surasti daugiau tokių atvejų, kad galėtume daryti tam tikras išvadas, kas sukelia tokias mutacijas“, - sakė M.Wagneris.

Mokslininkai sako, kad tokias anomalijas kituose gyvūnuose pastebėti nėra sudėtinga, nes jos pasireiškia gana ankstyvoje stadijoje, tačiau ryklių pasaulyje šiuos keistumus pastebėti nėra paprasta.
„Galime užfiksuoti kur kas daugiau tokių atvejų tarp driežų ir gyvačių dėl to, kad šios veislės dažnai veisiamos nelaisvėje, veisėjai turi galimybę tai stebėti iš arti“, - aiškino profesorius.

Ar galėjo bukasnukio ryklio mutacija išsivystyti dėl tame regione, kuriame jis rastas, prieš kurį laiką įvykusio naftos nuotėkio, mokslininkas išvadų pateikti neskubėjo. Anot jo, nėra jokių įrodymų patvirtinančių šį teiginį, todėl kažką kalbėti apibendrintai nėra prasmės.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)