Milijonas litų už ančių penių tyrimą: ar verta?  (4)

Lietuvoje tokios problemos galbūt dar tolimos, bet štai susirūpinę amerikiečiai pradėjo kritikuoti prezidento Baracko Obamos administraciją už tai, kad ši švaisto mokesčių mokėtojų pinigus finansuodama visiškai beverčius mokslinius darbus – na kad ir ančių penių tyrimą, rašo frenchtribune.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yale universiteto ornitologui Richardui Prumui JAV Nacionalinis mokslo fondas skyrė 400 000 JAV dolerių (daugiau nei 1 mln.litų), kad šis galėtų patyrinėti ančių poravimąsi. Kritikai suabejojo tokio tyrimo aktualumu.

Bet esama ir tokių, kurie mano, jog antys gyvena netoli žmonių, o žmonėms svarbu žinoti kaip gyvena ir dauginasi jų kaimynai.

Nepaisant kritikų skundų, tyrimo rezultatai pasirodė esą ne tokie jau ir nuobodūs, anksčiau žmonijai nežinoti.

R. Prumo tyrimas atskleidė, kad antinų peniai, besislepiantys kūno viduje, į patelės kūną įsiskverbia ir spermą išmeta per trečdalį sekundės. Vasarą, poravimosi sezono metu, penis gali išaugti iki daugiau nei 20 cm, o žiemą susitraukia iki 2 cm.

Priverstinis poravimasis (žmonių visuomenėje tai pavadintume išprievartavimu) antims yra įprastas dalykas. R. Prumas nustatė, kad 40-50 proc. viso ančių sekso vyksta be patelės noro ar pritarimo, tiesa, tokiais atvejais apvaisinimas būna sėkmingas tik 2-4 proc. atvejų. Taip yra dėl to, kad ančių patelių makštis yra sudėtinga, pagal laikrodžio rodyklę besisukančio kamščiatraukio formos. Jeigu poravimasis vyksta be anties pritarimo, jos makšties raumenys išsiplečia ir trukdo apvaisinimui.

Žinoma, už tuos pinigus galbūt buvo galima atlikti ir aktualesnių tyrimų. Bet juk tuomet nebūtų iš ko nusijuokti stebint Šnobelio premijų teikimo ceremoniją.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (4)