Kiek iki visiškos laimės žmonėms reikia sekso? Trupučio daugiau nei kaimynams  (4)

Seksas yra tarsi pinigai ar turtai: kuo tau labiau atrodo, kad kaimynai jo turi daugiau, tuo prasčiau jautiesi, ironizuoja „Popsci.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors intymūs santykiai teikia malonumo, tačiau, pasirodo, dar daugiau jo suteikia žinojimas, kad tuo užsiimi dažniau nei kas nors kitas. Kolorado universiteto Boulderyje profesorius Timas Vodsvortas (Tim Wadsworth) atliko apklausą, pagal kurios rezultatus pamėgino įvertinti sąryšį tarp sekso ir jausmo, jog esi laimingas. Tiksliau – įvertinti, kaip seksualinių santykių dažnumas susijęs su jo ar jos laimės jausmu.

Daugiau sekso teikia žmonėms daugiau džiaugsmo, tačiau „daugiau sekso“ – reliatyvus dalykas: kai apklausos dalyviams atrodydavo, kad jie seksualiai bendrauja rečiau nei juos supantys žmonės, jie jautėsi mažiau laimingi.

Nuo 1993 iki 2006 m. JAV pagal „General Social Survey“ apklausos programą buvo apklausti 15 386 respondentai. Statistiškai apdorojęs atsakymus, T. Vodsvortas priėjo išvadą, kad, pavyzdžiui, asmenys, seksualiai santykiaujantys du ar tris kartus per mėnesį, maždaug 33 proc. dažniau sakėsi esą laimingesni nei asmenys, kurie per pastaruosius metus intymių santykių išvis nepatyrė. Viskas lyg ir logiška: kuo dažniau respondentai mylėdavosi, tuo daugiau jų rašydavo esą labiau laimingesni.

Tačiau apklausos rezultatai rodo, kad toks laimės jausmas ženkliai sumažėja, kai respondentai įsitikinę (nesvarbu, teisingai ar klaidingai), kad kiti žmonės mylisi dažniau už juos. Pavyzdžiui, jei pora mylisi du ar tris kartus per mėnesį, tačiau galvoja, kad jų draugai ar pažįstami mylisi bent sykį per savaitę, šansai, jog pirmoji pora jaučiasi laiminga krenta 14 proc.

Išvada, kad žmonės lygina save su kitais gali būti netiksli. T. Vodsvortas pažymi, kad duomenys nebūtinai atskleidžia, kodėl konkretūs žmonės jaučiasi esą mažiau laimingi. Bet įdomu štai kas: žmonės dažnai lygina save su kitais pagal disponuojamą turtą, tačiau neturėdami galimybės „suregistruoti“, kiek dažnai tie kiti mylisi, palyginimų ieškotojai, vadovaudamiesi žiniasklaidoje pateikiamais ar kitų žmonių pasakojamais būtais ir nebūtais dalykais, gali neadekvačiai vertinti savo seksualinio gyvenimo intensyvumą ir pasitenkinimą juo.

Šiaip ar taip, reikia pripažinti, kad tai, ko gero, yra kur kas geriau už… poravimosi įgūdžius ir intensyvumą „suregistruoti“ mėginančius kaimynus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (4)