Lietuviams rengiantis palikti Goro provinciją, vietiniai šiems pagyrų negaili  (11)

Lietuvai rengiantis jau po kelių mėnesių palikti Afganistano Goro provinciją, vietos žmonės negaili pagyrų mūsų kariams. Lietuvos pastangomis per daugiau nei aštuonerius metus pasikeitė ir sunkiai pasiekiamos provincijos aplinka – atidarytos bent kelios mokyklos, rekonstruota ligoninė, atsirado oro uostas, vaikų namai, moterų bendrabutis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netoli Goro provincijos sostinės Čagčarano esančiame kaimelyje atidaroma rajono mergaičių mokykla, statyta už Lietuvos ir kitų NATO sąjungininkų lėšas. Tai tik vienas iš daugiau nei 200 projektų, kuriuos padėjo įgyvendinti Lietuva. Kartu su pagrindinėmis donorėmis valstybėmis – Japonija ir Jungtinėmis valstijomis – Goro provincijoje investuota mažiausiai 100 mln. litų.

„Per Gorą parodėme savo gebėjimus, kad galime padėti, kada to reikia. Kita vertus, išsiugdėme savo įgūdžius – tiek civiliai, tiek kariai, kurie turėjo rimtų kovinių susirėmimų. Manau, kad dalyvavimas tarptautinėje misijoje duoda užtikrintumą, kad, esant riekalui, Lietuva sulauks paramos“, – kalbėjo Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Ypač daug pokyčių Čagčarane. Čia atidaryta mokykla, rekonstruota ligoninė, atsirado modernus oro uostas, vaikų namai, net moterų bendrabutis.

„Šiandien mes jaučiame didelius pasikeitimus. Dėl tarptautinės bendruomenės paramos mūsų žmonės, ypač Goro gyventojai, turi ligoninę, kur gali gydytis“, – džiaugėsi Čagčarano ligoninės vadovas Juma Gulyaqubi.

Sunkiai pasiekiamoje ir vienoje skurdžiausių Goro provincijų Lietuvos kariai tarnauja nuo 2005-ųjų, metais vėliau čia pradėjo veikti specialioji misija.

„Padėtis prieš penkerius metus buvo tikrai sudėtinga. Tačiau lietuviai puikiai apmokė vietines pajėgas, dabar policija gali pati vykdyti net ir sudėtingiausias operacijas“, – tikino Goro provincijos Afganistano uniformuotosios policijos vadas plk. Delawaras Shah Delawaras.

„Mes kalbame, kaip apsaugoti šalį, mes nekalbame apie karą. Manau, kad lietuvių pajėgos rodo, kad palaikyti saugumą – įmonama. Lietuviams pavyks perduoti atsakomybę Afganistano saugumo pajėgoms, joms suteikti galimybę treniruotis ir mokytis“, – įsitikinęs ISAF Vakarų regioninės vadavietės vadas brg. gen. Ignazio Gamba.

Šiuo metu Goro sostinėje Čagčarane misiją atlieka jau 16-oji provincijos atkūrimo grupė. Netrukus ją pakeisianti paskutinė imsis sudėtingos užduoties – bazės uždarymo. Tiesa, Lietuva apmokiusi vietinius dirbti su įranga bazę planuoja perduoti Afganistano pajėgoms.

Šiemet karų išalintą šalį paliks ne visi mūsų kariai. Jau 10 metų Pietų Afganistane veikiantis specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas „Aitvaras“ kartu su Jungtinių Valstijų ir kitų šalių kariuomenės elitu namo grįš ne anksčiau kaip kitais metais.

Giedrius Vitkauskas, LRT televizijos laida „Šiandien“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Giedrius Vitkauskas
(4)
(0)
(0)

Komentarai (11)