Spalvotieji baliniai vėžliai itin jautrūs temperatūros pokyčiams  (0)

Šiaurės Amerikos ežeruose ir upėse paplitę spalvotieji baliniai vėžliai (Chrysemys picta) – viena iš daugelio roplių rūšių, kurių lytį nulemia temperatūra. Kol kas nėra žinoma kodėl, tačiau iš šiltesniuose lizduose perimų kiaušinių išsirita patelių jaunikliai, o iš vėsesniuose lizduose perėtų kiaušinių – patinai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaraisiais metais daugeliui tyrėjų nerimą kelią šios rūšies vėžlių likimas: globalinis atšilimas gali iškreipti šių roplių lyčių įvairovę. Spalvotųjų vėžlių patinams globalinis atšilimas gali būti pražūtingas. Vidutinei oro temperatūrai pakaktų pakilti vos 1°C, kad 100 procentų šios rūšies jauniklių išsiristų moteriškos lyties ir tai lemtų rūšies išnykimą. Rory Telemeco ir jo kolegos iš Ajovos valstybinio universiteto suformavo matematinį modelį, padedantį nuspėti, kaip vidutinės temperatūros didėjimas galėtų paveikti spalvotųjų balinių vėžlių gyvenimą. 

Rory Telemeco kolega Fredric Janzen daugiau nei 25 metus dokumentavo spalvotųjų vėžlių jauniklių, išsiritusių mažoje Misisipės upės saloje, Karol apygardoje (Ilinojus, JAV), lyčių įvairovę. Jis pastebėjo, kad patelės pasirenka kiaušinių dėjimo datą priklausomai nuo oro temperatūros, tokiu būdu siekdamos užtikrinti, lyginį vyriškųjų ir moteriškųjų jauniklių skaičių. 

Mokslininkų komanda, kurdama matematinį modelį, pagal kurį galima nuspėti iš skirtingoje temperatūroje padėtų kiaušinių išsiritusių vėžlių jauniklių lyčių įvairovę, naudojo šiuos duomenis kartu su istoriniais įrašais apie dirvožemį ir oro temperatūrą. Išmėginant modelį, iš 46 laisvėje gimusių jauniklių grupė teisingai atspėjo 40-ties lytį. 

Paskui R. Telemeco komanda naudojo tą patį modelį, kad atspėtų, kas galėtų nutikti būsimų jauniklių lyčių įvairovei pasikeitus vidutinei temperatūrai. Remiantis įprasta klimato kaita manoma, jog per ateinantį amžių vidutinė temperatūra JAV vidurio vakaruose pakils 4°C. Grupės naudotas modelis parodo, jog toks temperatūros padidėjimas reiškia, kad net jeigu vėžliai dėtų kiaušinius anksčiau, šaltesniu metu, vis tiek visi išsiritę jaunikliai būtų moteriškosios lyties. Tyrėjų komanda atrado, jog taip nutiktų, vidutinei temperatūrai pakilus vos 1,1°C.

Anot evoliucijos biologo Richard Shine iš Sidnėjaus universiteto Australijoje, šie duomenys gali būti pritaikyti daugeliui rūšių, kurių lytį nulemia temperatūra. Jis teigia, kad visi krokodilai, dalis vėžlių ir driežų, taip pat keletas žuvų rūšių bus neišvengiamai paveikti temperatūros kaitos. „Tam, kad gyvūnai išvengtų atšilimo poveikio, neužteks vien padėti kiaušinius keliomis savaitėmis anksčiau“, – pabrėžia Richard Shine.

Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)