18-metė išrado superįkroviklį, kuris bateriją įkrauna per 20 sekundžių (Video)  (16)

18-metė Eeša Kare (Eesha Khare) išrado superspartų telefono baterijų įkroviklį, kuris baterijų atsargas papildo per keletą sekundžių. Už tokį išradimą "Intel" fondo Jaunojo mokslininko apdovanojimų ceremonijoje mergina buvo paskatinta 50 tūkst. JAV dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijoje (JAV) gyvenanti Eeša – ne vienintelė Tarptautinės "Intel" mokslo ir inžinerijos mugės laureatė. Didžiaisiais prizais joje buvo apdovanoti ir dar du jaunieji išradėjai. 17-metis Luizianos valstijos moksleivis Henris Linas (Henry Lin) sukūrė kompiuterinį modelį, kuris imituoja tūkstančius galaktikų. O 19-metis rumunas Jonatas Budistinu (Ionut Budisteanu) pelnė Gordono Mūro vardinį apdovanojimą (Gordon E. Moore Award) ir 75 tūkst. JAV dolerių premiją už savąjį dirbtinio intelekto kūrinį, kuris gali sumažinti autonominių automobilių kaštus.

Iš visų trijų laureatų, bene labiausiai apčiuopiamos E. Kare išradimo perspektyvos. Nors kol kas superįkroviklis išbandytas tik su LED šviestukais, visgi jis veikė nepriekaištingai ir savyje turi potencialo būti pritaikytas platesnei įrenginių gamai. Be kita ko, įkroviklis yra nedidukas ir lankstus, taip pat pajėgus atlikti 10 tūkst. įkrovimo ciklų (įprastinės baterijos atlaiko tik iki 1 tūkst. įkrovimų). Vieno įkrovimo ciklo trukmė – 20-30 sekundžių.

"Mano mobilaus telefono baterija labai greitai išsieikvoja, - "NBC News" pasakojo laureatė. – Tai mane ir įkvėpė sugalvoti didelį energijos kiekį ankštoje erdvėje sukaupiantį įkraunantį įrenginį." Superįkrovikliai paskatino merginą labiau sutelkti dėmesį į jos interesų sritį – nanochemiją.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(0)
(0)

Komentarai (16)