NASA rado paprastą būdą nežemiškoms civilizacijoms ieškoti  (1)

JAV mokslininkai pasiūlė naują paprastą būdą nežemiškos gyvybės paieškos egzoplanetose būdą. Jis buvo pristatytas NASA žurnale „Astrobiology Magazine“. Pagal šią paprastą metodiką galima „tikrinti“ egzoplanetas, kurių paviršiaus temperatūra yra mažesnė nei 1726 laipsniai pagal Celsijų, ieškant galimų civilizacijos požymių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkai siūlo kruopščiai tirti egzoplanetas infraraudonųjų spindulių spektro ruože. Kadangi skirtingos uolienos skleidžia specifinio ilgio šilumines bangas, gali būti, kad tolimose planetose galima aptikti silikatinių uolienų ar kitų medžiagų, kurios gali būti naudojamos pastatų statybai, požymius. Skelbiama, kad tai tinka tais atvejais, jei tokie pastatai užimtų santykinai didelę svetimos planetos paviršiaus dalį.

Deja, dabartinės technologijos neleidžia tirti egzoplanetų tiesiogiai, kaip Saulės sistemoje. Todėl NASA mokslininkai siūlo sutelkti paieškas į žinomas mineralines medžiagas ir paieškoti analogiškų jų „pirštų atspaudų“ Keplerio kosminio teleskopo aptiktose egzoplanetose.

Mokslininkų teigimu, akmeninių egzoplanetų tyrimai labai svarbūs, nes greičiausiai tik jose įmanoma gyvybė. Kol kas jų tyrimams skirtų instrumentų galimybės ribotos, tačiau specifiniai uolienų požymiai infraraudonųjų spindulių ruože gali daug papasakoti apie svetimus pasaulius, sakoma pranešime. Pavyzdžiui, tokie mineralai kaip piroksenas, olivinas ir hematitas turi unikalų braižą artimojoje infraraudonojo spektro dalyje.

Dėl šios priežasties tolimoje egzoplanetoje galima aptikti aktyvius vulkaninius procesus, molį, skystą vandenį ar ledą. Akmeningųjų planetų paviršiaus sudėties nustatymas gali padėti atsakyti į klausimą, ar ji yra gyvenama. Pavyzdžiui, Marsas turi stiprią geležies signatūrą. Kartu su raudona jo paviršiaus spalva tai leidžia nustatyti, kad vienas pagrindinių šios planetos paviršiaus mineralų yra hematitas.

Deja, šiuolaikinės kosminės observatorijos neturi reikiamų prietaisų šiai naujajai nežemiškos gyvybės paieškos metodikai naudoti. Tačiau būsimasis NASA Jameso Webbo kosminis teleskopas bus pakankamai galingas, kad galėtų tirti akmenines planetas, skriejančias aplink Saulės tipo žvaigždes, teigia JAV mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(12)
(0)
(0)

Komentarai (1)