Paskelbtas naujų technologijų, milijonus paliksiančių be darbo, sąrašas  (0)

JAV tyrimų centras „McKinsey Global Institute“ (MGI) sudarė vadinamųjų „ardančiųjų“ technologijų, kurios ne tik prisidės prie pasaulio ekonomikos pertvarkymo, bet ir iš esmės pakeis verslo bei socialinius modelius, žmonių gyvenimo būdą ir veiklos pobūdį, sąrašą. Itin svarbu tai, kad šios technologijos, kurių dauguma jau yra gerai žinomos, turėtų „suardyti“ dabartinės darbo rinkos pamatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

MGI ekspertų sudarytame „ardomųjų“ technologijų, kurios pakeis gyvenimą, verslą ir pasaulio ekonomiką, sąraše išvardyta 12 technologijų, kurios, kaip manoma, iki 2025 metų pasaulio ekonomikai uždirbs nuo 14 iki 33 trilijonų JAV dolerių.

Tyrimo autorių teigimu, tokie rodikliai buvo gauti visapusiškai išanalizavus svarbiausias šių technologijų galimybes ir tikėtinas jų naudojimo pasekmes, įskaitant vartojimo perteklių, kuris atsiras dėl prekių kokybės didėjimo, kainų mažėjimo, ekologijos ir sveikatos apsaugos stiprinimo.

Patį didžiausią kūrimo, o kartu ir griovimo potencialą turi įvairūs mobiliojo interneto galimybių pritaikymai ir nauji protinio darbo automatizavimo metodai, teigia ekspertai. Skaičiavimo technika netolimoje ateityje gali perimti didžiąją dabartinių dėstytojų, inžinierių, medicinos darbuotojų, teisininkų, finansininkų ir vadybininkų funkcijų dalį, o kai kuriais atvejais ir visiškai pakeis tam tikrų profesijų atstovus dirbtinio intelekto pasiekimais pasižyminčiais kompiuteriais. Prognozuojama, kad iki 140 milijonų protinį darbą dirbančių žmonių visame pasaulyje susidurs su naujomis aplinkybėmis darbo rinkoje ir bus priversti stoti akivaizdon su visiškai pasikeitusiu jų darbo pobūdžiu.

Ekspertai mano, kad protinio darbo automatizavimo pasiekimai anksčiau ar vėliau išstums iš darbo rinkos profesijas, kurias gali įvaldyti dirbtinis intelektas: tai buhalteriai, žurnalistai, iš dalies medikai ir finansininkai. Šiose ir kitose panašiose profesinės veiklos srityse gali išlikti tik dviejų kategorijų atstovai: patys profesionaliausi ir nekvalifikuočiausi, vidurinysis sluoksnis išnyks, prognozuoja ekspertai. Pirmosios kategorijos specialistai turės įvaldyti dirbtinio intelekto sistemų galimybes, o antrosios – susitaikyti su tuo, kad jų darbo užmokestis bus mažesnis už dirbtinio intelekto sistemų naudojimo savikainą.

Tarp kitų labiausiai gyvenimą keičiančių technologijų minima priešakinė robototechnika. Jai žadamas itin didelis potencialas: jau artimiausioje ateityje naujos kartos specializuoti robotai galės, be kita ko, atlikti chirurgines operacijas. Labai paplis išmanieji protezai ir egzoskeletai, padedantys atkurti savarankiško neįgaliųjų judėjimo funkcijas.

Puiki ateitis laukia ir genomikos. Mokslo ir technologijų pažanga šioje srityje suteiks galimybę iš esmės pagerinti ligų diagnostiką ir gydymą, o genų inžinierių sukurti nauji bakteriniai štamai gali atpiginti biodegalų gamybą. Tarp įtakingiausių technologijų minima ir nanofarmakologija, gamyba naudojant 3D spausdinimą, nauji naftos paieškos ir gavybos būdai, alternatyvių energijos šaltinių pramonė. Iki 2025 m. 16 proc. pasaulyje sunaudojamos energijos gali būti iš gauta iš saulės ir vėjo, sakoma pranešime.

Štai visas MGI sudarytas „ardančiųjų“ technologijų sąrašas:

  • 1. Mobilusis internetas
  • 2. Protinio darbo automatizavimas
  • 3. „Daiktų internetas“: prie interneto prijungta automatiškai veikianti įvairios paskirties įranga
  • 4. „Debesų“ technologijos
  • 5. Robototechnika
  • 6. Autonominės arba pusiau autonominės transporto priemonės
  • 7. Priešakinė genomika
  • 8. Energijos saugyklos
  • 9. 3D spausdinimas
  • 10. Medžiagotyra ir naujos medžiagos
  • 11. Nauji naftos ir dujų gavybos būdai
  • 12. Atsinaujinančių šaltinių energetika
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(9)
(0)
(0)

Komentarai (0)