Iš veido nuotraukos nustato ir ligas, ir kūno masės indeksą  (3)

Kūno masės indeksą ir ligas, susijusias su svorio problemomis, nuo šiol galima diagnozuoti tik iš žmogaus veido nuotraukos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Veido nuotrauka – tai viskas, ko reikia teisingai nustatyti jo KMI (kūno masės indeksą), atkurti kūno kompleksiją ir netgi įžvelgti gręsiančių tam tikrų ligų riziką, skelbia newscientist.com.

KMI – tai svorio ir ūgio santykio rodiklis, padedantis įvertinti, ar žmogaus svoris yra normalus, ar jam būdingas antsvoris bei nutukimas. Jis apskaičiuojamas kūno masę (kg) dalinant iš ūgio (m), pakelto kvadratu. Žmogus, kurio KMI lygus 30, laikomas nutukusiu, o kurio KMI nesiekia 18,5 – nepakankamo svorio.

Mokslininkas Guodongas Guo su kolegomis iš Vakarų Virdžinijos universiteto Morgantaune sukūrė algoritmą, pagal žmogaus veido nuotrauką apskaičiuojantį jo KMI. Programa išanalizuoja 7 su svoriu susijusius komponentus, įskaitant skruostikaulių ir žandikaulio, veido ilgio ir skruostikaulio pločio santykius, atstumą tarp akies ir antakio bei kitus.

Šia programa buvo ištirta 14500 žmonių veidų nuotraukų. Jų KMI rodikliai jau buvo žinomi. Palyginus rezultatus, paaiškėjo, kad iš nuotraukos nustatyti KMI dydžiai buvo labai artimi tikriesiems, tradiciniu būdu (masę dalijant iš ūgio kvadratu) apskaičiuotiems KMI.

Tyrėjas įsitikinęs: tai tik pradžia. Dabar programą jis mėgins patobulinti taip, kad būtų išanalizuojama daugiau veido bruožų, kurie rezultatus padarytų dar tikslesnius.

„Tai galėtų būti paversta išmaniąja programėle, siejančia nuotraukas su KMI ir įspėjančia dėl galimos rizikos sveikatai. Arba naudojama, pavyzdžiui, pažinčių svetainėse – tai padėtų įvertinti savo bei galbūt būsimo partnerio KMI ir sveikatos būklę“, – atradimo pritaikymą svarsto Guodongas Guo.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (3)