Mokslininkams, pasinaudojant kamieninėmis ląstelėmis, pavyko atauginti lūžusius kaulus  (0)

Didžiosios Britanijos mokslininkai sukūrė naują biotechnologiją sulūžusiems gyvo organizmo kaulams ir pažeistoms kremzlėms gydyti – specialų kamieninių ląstelių gelį, kuris gali atkurti ankstyvuosius kaulo audinių vystymosi ir augimo procesus, praneša „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis gelis ypatingas tuo, kad jį sudarančių kamieninių ląstelių paviršius yra sujungtas su mažytėmis magnetinėmis nanodalelėmis. Įšvirkštus gelio į pažeistą vietą, o vėliau ją apvyniojus magnetiniu tvarsčiu, minėtos dalelės ima reaguoti, sukurdamos mankštinimosi efektą, kuris skatina tankesnio kaulo ataugimą. Tai gali padėti greičiau pasveikti rimtus sužeidimus patyrusiems ir judėti negalintiems žmonėms.

„Mes atkuriame kūno vystymosi mechanizmą tam, kad galėtume suauginti sulūžusius kaulus ar išgydyti kitus ortopedinius sužeidimus. Paprastai besivystydamos kremzlės suformuoja tam tikrą pagrindą, aplink kurį auga kaulai. Kuo daugiau šio proceso metu mankštinamasi, tuo augantys kaulai tampa tankesni. Pacientai su rimtais sužeidimais negali vaikščioti ir kilnoti sunkumų, taigi ataugę jų kaulai nėra tokie tankūs, kokie buvo ankščiau“, – teigė Kylo universiteto medicinos profesorė Alicia El Haj, naują gydymo būdą išradusios mokslininkų komandos vadovė.

Gydymui reikalingos kamieninės ląstelės gali būti paimtos iš paties paciento kūno, pavyzdžiui odos. Iš organizmo paimtos ląstelės yra patalpinamos į skystą gelį, kuris, sušvirkštas į sužeistą vietą, dėl temperatūros pokyčio ima kietėti. Taip sukuriamas karkasas, kurį kamieninės ląstelės apauga.

Mokslininkų komanda sėkmingai pritaikė šį kaulų atauginimo būdą sužeistų viščiukų bei laboratorinių pelių gydymui ir jau kitais metais ruošiasi pradėti pirmuosius bandymus su žmonėmis. A.E.Haj tikisi, kad šį išradimą klinikiniame žmonių gydyme pritaikyti pavyks per artimiausius penkerius metus.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(1)

Komentarai (0)