Geologai pagaliau įrodė, kad rasti fragmentai yra Tunguskos meteorito liekanos  (0)

Ukrainos ir JAV mokslininkai išanalizavo mineralinę ir cheminę Tunguskoje dar sovietų laikais rastų uolienos fragmentų analizę ir priėjo išvadą, kad tai yra ne kometos, o anglingųjų chondritų klasės meteorito nuolaužos, praneša "Nature News".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tunguskos katastrofa įvyko daugiau kaip prieš 100 metų Evenkijos teritorijoje, Sibire. Į katastrofos vietą 1927 m. atkeliavusi ekspedicija rado išverstus taigos medžius teritorijoje, prilygstančioje dabartinei Maskvai. Tačiau sprogimo vietoje rasti meteorito fragmentų ir tikslios jo kritimo vietos ekspedicijos dalyviams nepavyko. Todėl nemažai mokslininkų buvo linkę manyti, kad virš Tunguskos 1908 m. birželį sudegė nedidelė kometa – jos kūnas visiškai išgaravo dėl trinties su atmosfera.

Viktoro Kvasnicos iš Ukrainos mokslų akademijos Geochemijos, mineralogijos ir rūdos tyrimų instituto vadovaujama geologų grupė pateikė įtikinamus argumentus, patvirtinančius teoriją, kad Tunguskoje krito meteoritas. Tyrėjų grupė paskelbė, kad atlikdama mineraloginę analizę aptiko dangaus kūno liekanų. Straipsnis publikuotas žurnale "Planetary and Space Science".

Mokslininkų ištirtus mikroskopinius grūdelius dar 1978 m. rado grupė tarybinių mokslininkų, o tos ekspedicijos narys buvo ir vienas iš naujojo straipsnio bendraautorių Mykola Kovaliukas. Anuometinių tyrimų metodų netobulumas neleido liekanas radusiems mokslininkams vienareikšmiškai patvirtinti meteoritinę jų kilmę. Todėl iki šiol nebuvo tiksliai žinoma, kas sprogo virš Tunguskos – meteoritas, kometa ar dar koks nors kūnas.

V. Kvasnicai su kolegomis šią spragą pavyko užpildyti. Tyrėjai pagal masės spektroskopo ir skenuojančio elektroninio mikroskopo duomenis išanalizavo mineralinę grūdelių sudėtį. Paaiškėjo, kad juos sudaro grafitas, mikrodeimantai ir "kosminių" mineralų fragmentai – troilitas, taenitas, šreiberzitas. Geologų žodžiais tariant, šis faktas leidžia Tunguskos objektą priskirti retam anglingaisiais chondritais laikomų meteoritų potipiui, o "kometinę" Tunguskos incidento hipotezę diskredituoja.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: