Žemėlapis iš ląstelių: Š.Amerika – riebalai, Europa – smegenys, Grenlandija - ... sperma?  (0)

Skamba jei ne akiplėšiškai, tai, mažų mažiausiai, intriguojančiai? Taip, šis žemėlapis pribloškiamas ne tik tuo, kad jis sudarytas iš ląstelių. Ne mažiau stebina ir ląstelių parinkimo kiekvienam žemynui principas – tai yra žmonijos ligų ir negalių žemėlapis. Ką tuomet reiškia kiekviena ląstelių rūšis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su Šiaurės Amerika ir ją šiame žemėlapyje įkūnijančiomis riebalų ląstelėmis viskas lyg ir aišku – viršsvoris, nutukimas, t. t. O štai Europai ir Rusijai smegenų ląstelės parinktos ne todėl, kad ten – vieni proto bokštai. Ne. Tiesiog Europos ląstelės reprezentuoja su visuomenės senėjimu susijusias neurodegeneracines ligas, kurios yra savotiškas skiriamasis Senojo žemyno bruožas, lyginant jį su kitais planetos kontinentais.

Perkandus logiką, nesunku suprasti, kad Grenlandijos kartografiniam identitetui spermos ląstelės parinktos ne todėl, kad didžiausioje Žemės saloje gyvena sekso galiūnai. Priešingai – lytinės ląstelės šiame žemėlapyje signalizuoja apie Grenlandiją kamuojančias vaisingumo bėdas. Rytų Azija ir Okeanija vaizduojama kaip kasos ląstelių telkinys – dėl ten karaliaujančio diabeto.

Ligos ir mirtys bendros visai žmonijai, tačiau nemažai kas priklauso nuo to, kurioje pasaulio vietoje gyveni. Šis mikroskopijos priemonėmis sukurtas meno kūrinys nuostabiai atskleidžia susirgimų geografijos ypatumus. Kiekvienas kontinentas nuspalvintas taip, tarytum jis būtų sudarytas iš tam tikrų kūno ląstelių, kurios paimtos iš dažniausiai tame žemyne negaluojančių organų ar audinių.

Išmoningojo žemėlapio autorė – menininkė su medicinos daktarės išsilavinimu Odra Noel iš Baskų krašto universiteto, bakalaurą apgynusi Londono universitete. Jos tyrimų sritis – ląstelių kultūros, organų skrodimas, audinių analizė ir morfologinės studijos naudojantis tiek optiniais, tiek elektroniniais mikroskopais.

Meno srities (estetikos ir muzikos) bakalauro laipsnį moteris įgijo Londone, kur šiuo metu ir gyvena. Daugiau menininkės darbų galima rasti jos svetainėje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(0)

Komentarai (0)