Tyrimas: Paukščių Takas daug didesnis, nei manyta (Video)  (5)

Mūsų Galaktika ir kitos spiralinės galaktikos yra žymiai didesnės, nei manyta iki šiol, pranešė Kolorado universiteto (JAV) astronomai, vykdę tyrimus „Hubble“ kosminiu teleskopu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak tyrimo autorių, į mūsų Paukščių Taką panašių spiralinių galaktikų tyrimas atskleidė, kad visas jas gaubia didesnio nei 1 milijono šviesmečių skersmens dujų aureolė. Iki šiol buvo manoma, kad Paukščių Tako galaktikos skersmuo yra apie 100 000 šviesmečių. Nors dujų tankis ir mažas, vis dėlto spiralinės galaktikos yra kur kas masyvesnės, nei buvo manoma iki šiol, teigiama naujojo tyrimo išvadose.

JAV astronomai apskaičiavo spiralinių galaktikų aureolių, sudarytų daugiausiai iš deguonimi praturtintų tarpžvaigždinių dujų, masę. Paaiškėjo, kad ji yra didelė: beveik tokia pat, kaip ir žvaigždės pačiose spiralinėse galaktikose. Pasak tyrimo autorių, šis atradimas padarys didelį poveikį ne tik šiuolaikiniams spiralinių galaktikų evoliucijos modeliams, bet ir privers kitaip pažvelgti į visos visatos raidą.

Mokslininkų teigimu, iki šiol tokios didelės masės medžiagos telkinius aptikti buvo sunku dėl to, kad galaktikų aureolės sudarytos iš labai išretėjusių ir šaltų dujų. Atradimą pavyko padaryti 2009 m. NASA mokslininkų atlikti skaičiavimai ruošiantis įrengti „Hubble“ teleskope COS spektrometrą. Tada teoriniai tyrimai liudijo, kad spiralinėse galaktikose turėtų būti maždaug 5 kartus daugiau dujų, nei iki to laiko manė astronomai. Ir tik dabar „Hubble“ stebėjimais pavyko aptikti „trūkstamą“ dujų masės dalį.

Kad būtų galima aptikti labai išretėjusių dujų telkinius, buvo naudojami tolimi kvazarai, kurie tarsi žibintuvėliai „peršviečia“ kosminę erdvę ir leidžia fiksuoti ultravioletinės šviesos sklidimą per spiralines galaktikas supančias dujų aureoles. Po to COS spektrometru buvo tiriama šių dujų aureolių cheminė sudėtis, tankis, greitis ir kitos savybės, skelbia „RedOrbit.com“.

Šiuo metu amerikiečių astrofizikai kruopščiai nagrinėja jų atrastą reiškinį ir tikisi, kad kosminis teleskopas „Hubble“ galės tęsti savo tyrimų programą. Mat jo įpėdinis Jameso Webbo kosminis teleskopas negali vykdyti stebėjimų ultravioletinių spindulių diapazone, be to, naujoji kosminė observatorija turbūt daugiausiai bus naudojama šiuo metu „madinguose“ egzoplanetų paieškų tyrimuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: