Šalis, kur auga keturkampiai medžiai (Video)  (3)

Jau nuo senovės žmonės yra pripratę prie įprastų, apskritimo formos kamienus turinčių, augalų, tačiau Panamoje auga išskirtiniai - keturkampio formos kamieną turintys medžiai, kurie paneigia visus mūsų visuomenėje susiformavusius standartus, kokie turėtų būti augalai. Visgi net ir būdami unikalūs, šie medžiai yra tokie pat kaip kiti, jei atsižvelgtume į jų biologinę sandarą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų planeta pilna staigmenų ir netikėtų atradimų, tačiau šis fenomenas jau metų metus stebina net visko mačiusius mokslininkus. Nukeliavus kelis kilometrus į šiaurę nuo Panamos Kanalo zonos yra slėnis, dominantis savo augalija ne tik mokslininkus, bet ir, netikėtus atradimus bei reginius mėgstančius, turistus.

Slėnis prieš tūkstančius metų susidarė iš didžiulio El Valle de Anton ugnikalnio pelenų. Milžiniškas ugnikalnis snaudžia jau 500 tūkstančių metų. Ši vieta yra iš tiesų ne pats geriausias pasirinkimas ilgalaikiui gyvenimui, nes ugnikalnis dar nėra priskirtas užgesusių grupei. Nepaisant to, šioje teritorijoje tikrai netrūksta gyventojų, nes vietiniai šias vietas laiko stebuklingomis, ir noriai gyvena ugnikalnio papėdėje, nekreipdami dėmesio į tai, kad šis ugnikalnis gali bet kada išsiveržti.

El Valle de Anton slėnis ypatingas savo ryškiaspalvėmis geltonosiomis varlėmis, tačiau didžiausią žmonių dėmesį pritraukia medžiai keturkampiais kamienais. Šie medžiai ne tik primena keturkampio formą, tačiau iš tiesų sudaro beveik statų kampą, tad pridėję pagaliukus pamatytume, kad susidaro apytiksliai 90 laipsnių kampas, o pats medžio kamienas sudaro beveik taisyklingą kvadratą.

Arboles Cuadrados medžiai yra iš medvilninių medžių šeimos (lot. Cottonwood family), tačiau vieninteliai pasižymi tokia išskirtine savybe. Šiuos medžius kasdien aplanko daugybė turistų, nes tai tikrai smagi atrakcija visiems, vykstantiems prie Panamos kanalo. Juolab, kad šalia šių medžių yra tikrai nemaža teritorija, turinti įspūdingą kraštovaizdį ir didelį turistinių takų tinklą.

Kas lemia medžių formą?

Mokslininkai iš Floridos universiteto pabandė išsiaiškinti, kokios sąlygos lemia tokią unikalią šių medžių savybę. Jie paėmė kelis egzempliorius, bandė juos auginti normaliomis sąlygomis, tikrino, ar medžiai išlaikys savo unikalią formą. Buvo įsitikinta,kad tik šiame didžiulio ugnikalnio slėnyje medžiai gali turėti tokius kamienus, nes jų egzemplioriai grįžo į normalų apskritimo formos kamieną.

Vietiniai gvyentojai tiki, kad būtent El Valle de Anton ugnikalnio pelenai sudaro sąlygas medžiams išlaikyti tokius kamienus. Jie šį ugnikalnį laiko ypatingu ir visuomet mano, kad jis daro įtaką visiems aplinkui vykstantiem reiškiniams.

Keisčiausia, kad šie medžiai tokie jau daugybę metų, ir net besikeičianti aplinka nepaveikia jų ir nepriverčia grįžti į normalią formą. Tai, kad šie medžiai keturkampiais kamienais esti jau labai ilgą laiką, įrodo jų keturkampės rievės, tai ir padaro šiuos medžius tokius išskirtinius visoje margos augalijos paletėje.

Visgi net išlikę tokį ilgą laiką medžiai tikrai nėra amžini ir vis spartėjanti ir besiplečianti žmonių ūkinė veikla gali paveikti jų aplinką daug stipriau nei mes manome. Tokiu atveju šie išskirtiniai medžiai prarastų savo unikalią savybę be galimybės ją susigrąžinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Dovilė Daukšaitė
(7)
(0)
(1)

Komentarai (3)