Plutono palydovams suteikti Cerberio ir Stiksės vardai  (0)

Tarptautinė astronomijos sąjunga (TAS) nusprendė neseniai atrastiems Plutono palydovams suteikti Cerberio ir Stiksės vardus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau internete žmonės galėjo siūlyti ir balsuoti dėl palydovų vardų. Plutono palydovams buvo galima siūlyti bet kokius mitologinius pavadinimus. Daugiausia balsų surinko Kanados aktoriaus Williamo Shatnerio, išgarsėjusio mokslinės fantastikos seriale „Star Trek“, pasiūlytas Vulkano pavadinimas. Minėtame seriale Vulkanas buvo veikėjo Spocko gimtoji planeta, o romėnų mitologijoje Vulkanas yra ugnies, ugnikalnių, geležies ir kalvystės dievas.

Tačiau TAS atmetė šį pasiūlymą, esą šis pavadinimas jau yra naudojamas astronomijoje, be to, jis mitologijoje nėra susijęs su Plutonu – pomirtinio pasaulio, mirties dievu.

Todėl palydovams nuspręsta suteikti antrąją vietą balsavime užėmusio Cerberio (graikų mitologijoje – trigalvis Hado šuo, saugojęs Tartaro vartus) bei trečioje vietoje likusios Stiksės (upė, skirianti Žemę nuo pragaro, ir deivė, upės personifikacija).

Plutonas turi penkis palydovus. Didžiausias jų, Charonas, buvo atrastas dar 1978 metais. 2005-aisiais aptikti dar du palydovai (Niktė ir Hidra), o Cerberis ir Stiksė pastebėti pastaraisiais metais. Abu jie yra tik 20–30 km skersmens.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)