Rusijos kosminės nesėkmės: 12 avarijų per pustrečių metų  (3)

Šią savaitę vos po kelių sekundžių nuo starto Baikonūro kosmodrome nuo kurso nukrypo ir sprogo Rusijos raketa „Proton-M“ su 3 GLONASS palydovinės navigacijos sistemos palydovais. Jie buvo neapdrausti, ir ši katastrofa Rusijos federalinei kosmoso agentūrai „Roskosmos“, preliminariais vertinimais, kainuos daugiau nei 6 milijardus rublių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši „Roskosmos“ kosminė nesėkmė paskatino JAV žurnalą „Forbes“ prisiminti kitų rimtų Rusijos kosminių avarijų, įvykusių per pastaruosius metus, kroniką.

„GLONASS-M“ palydovo kritimas

2010 m. gruodžio 5 d. dėl per didelio raketinio kuro kiekio (jis buvo neteisingai apskaičiuotas) Rusijos raketos viršutinėje pakopoje DM-3 į orbitą nebuvo iškelti trys nauji GLONASS palydovinės navigacijos sistemos palydovai. Jie nukrito į Ramųjį vandenyną.

Nuostoliai: 2,5 milijardų rublių.

Fiasko su žvalgybiniu palydovu

2011 m. vasario 1 d. karinės paskirties žvalgybinis palydovas „Geo-IK-2“, kurį turėjo iškelti raketa „Rokot“, buvo nuskraidintas į neteisingą orbitą. Dėl to naudoti palydovą pagal paskirtį tapo neįmanoma.

Nuostoliai: palydovas nebuvo apdraustas, nes slapti Gynybos ministerijos kosminiai aparatai nėra draudžiami. Žalos dydis liko nežinomas.

Klaidingas ryšių palydovo „Ekspress-AM4“ paleidimas

2011 m. rugpjūčio 18 d. telekomunikacijų palydovas „Ekspress-AM4“ raketa „Proton-M“ buvo iškeltas į klaidingą orbitą. Avarijos priežastimi laikomas raketos viršutinės pakopos orientavimo sutrikimas atliekant reikiamą manevrą. Nors palydovas galėjo veikti, iškelti jį į reikiamą orbitą nepavyko.

Nuostoliai: palydovas kainavo 7,5 milijardų rublių, draudimo bendrovė atlygino žalą.

Nepavykęs susijungimas su Tarptautine kosmine stotimi

2011 m. rugpjūčio 23 d. Tarptautinės kosminės stoties (TKS) taip ir nepasiekė į ją turėjęs skristi krovininis kosminis laivas „Progress M-12M“. Jis į TKS skraidino maisto atsargas ir įrangą, bendra krovinių masė siekė 2,6 tonas. Kosminis laivas nukrito Altajaus krašte (Rusija). Avarijos priežastimi tapo sutrikimas trečiosios raketos pakopos variklių sistemoje.

Nuostoliai: kosminis laivas nebuvo apdraustas, žala siekė 3,2 milijardus rublių.

Žlugusi misija į Marsą

2011 m. lapkričio 9 d. į Marsą buvo nesėkmingai paleistas kosminis aparatas „Fobos-Grunt“, turėjęs atgabenti į Žemę Marso palydovo Fobo paviršiaus mėginius. Aparatui atsiskyrus nuo raketos „Zenit“ neįsijungė „Fobos-Grunt“ varikliai, kurie turėjo išvesti jį į skrydžiui į Marsą būtiną orbitą. Visi bandymai užmegzti ryšį su „Fobos-Grunt“ baigėsi nesėkmingai, jis nuslydo iš orbitos ir po kelių mėnesių nukrito į Ramųjį vandenyną.

Nuostoliai: 5 milijardai rublių.

„Meridian-5“ palydovo kritimas

2011 m. gruodžio 23 d. naujos kartos ryšių palydovas „Meridian-5“ netrukus po raketos pakilimo iš Plesecko kosmodromo nukrito į Žemę. Paaiškėjo, kad avarijos priežastimi tapo modernizuotos raketos „Sojuz-2.16“ variklių gedimas.

Nuostoliai: 2 milijardai rublių.

Du pražuvę palydovai

2012 m. rugpjūčio 7 dieną raketa „Proton-M“ nesugebėjo į reikiamą orbitą iškelti ryšių palydovų „Ekspress-MD2“ ir „Telkom-3“. Avarija įvyko dėl netinkamu laiku įsijungusios „Briz-M“ raketos pakopos.

Nuostoliai: 5 - 6 milijardai rublių.

Nutrauktas ryšio su TKS kabelis

2012 m. lapkričio 14 d. dėl remonto darbų per neapsižiūrėjimą buvo nutraukas šviesolaidis, kuriuo iš Pamaskvėje esančio Skrydžių valdymo centro į Tarptautinę kosminę stotį buvo siunčiama svarbi informacija. Kabelis buvo sutaisytas tik kitą dieną.

Nuostoliai: nežinomi.

„Jamal-402“ avarija

2012 m. gruodžio 6 d. nepavyko į numatytą tarpinę orbitą iškelti kosminio aparato „Jamal-402“. Inžinieriams pavyko jį nukreipti į reikiamą orbitą įjungus nuosavus variklius ir panaudojus raketinio kuro atsargas, tačiau dėl to žymiai sutrumpėjo „Jamal-402“ eksploatacijos laikas.

Nuostoliai: 73 mln. eurų

Sutrikimas jungiantis prie TKS

2013 m. balandžio 24 d. kosminiam krovininiam laivui „Progress M-19M“ priartėjus prie Tarptautinės kosminės stoties neišsiskleidė automatinės laivo priartėjimo ir susijungimo sistemos antena. Krovininį laivą teko sujungti su stotimi rezerviniu automatiniu režimu.

Nuostoliai: nežinomi.

Nesėkmingas raketos „Zenit“ paleidimas

2013 m. vasario 1 d. paleistos raketos „Zenit-3SL“ su ryšių palydovu „Intelsat-27“ skrydis baigėsi Ramiajame vandenyne: į jį nukrito ir raketa, ir palydovas. Jis, beje, buvo apdraustas, todėl galimi nuostoliai buvo mažesni.

Nuostoliai: draudimo bendrovė atlygino 10 mln. JAV dol. žalą.

GLONASS palydovų praradimas

2013 m. liepos 2 d. raketa „Proton-M“ su 3 GLONASS sistemos palydovais iškart po paleidimo nukrypo nuo kurso, sprogo ore ir nukrito Baikonūro kosmodromo teritorijoje.

Nuostoliai: palydovai ir raketa nebuvo apdrausti, „Roskosmos“ buvo tik apdraudęs atsakomybę prieš trečiąsias šalis. Naujausiais vertinimais žala siekia maždaug 6 milijardais rublių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(0)

Komentarai (3)