NASA laboratorijoje išbandytas 3D spausdintuvu pagamintas raketinio variklio kuro įpurškimo įrenginys  (0)

Pastaruoju metu NASA vykdo ar greitu metu žada įvykdyti nemažai įvairių technologijų bandymų – praeitą savaitę pranešėme apie sėkmingai atliktus pirmuosius ekologiško raketinio kuro testus, o vakar apie planuojamą lazerinės komunikacijos sistemos eksperimentą Tarptautinėje kosmoso stotyje. Štai visai neseniai NASA atstovai pranešė, kad sėkmingai išbandė 3D spausdintuvu pagamintą raketinio variklio detalę, skelbia BBC.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kosmoso agentūros teigimu, kuro įpurškimo įrenginys su trimačiu spausdintuvu gali būti pagamintas greičiau ir pigiau nei pasitelkus įprastas gamybos technologijas. Detalės gamybos darbai įprastu atveju užtruktų metus, tačiau dabar ją pavyko pagaminti per keturis mėnesius, o kainą sumažinti daugiau kaip 70 proc. Išbandytas kuro įpurškimo įrenginys skirtas skysto deguonies ir vandenilio tiekimui į variklio degimo kamerą.

Kuro įpurškimo įtaisą NASA užsakymu atspausdino Kalifornijoje įsikūrusi ir raketų gamyba užsiimanti bendrovė „Aerojet Rocketdyne“. Detalė buvo pagaminta pritaikius atrankinio lazerinio lydymosi (angl. selective laser melting, SLM) metodą. Tai daugeliui 3D spausdintuvų įprasta spausdinimo technika, kurios metu kompiuteriu sumodeliuoti objektai pagaminami kontroliuojant didelės galios lazerio spindulį, lydantį metalo miltelius ir sluoksniuojantį juos į norimas formas.

Išbandytasis kuro įpurškimo įrenginys nėra galutiniam naudojimui skirta variklio detalė – tai sumažintų matmenų prototipas, kuris yra pakankamo dydžio, kad būtų galima ištirti gamybinės medžiagos galimybes atlaikyti didelį spaudimą ir degančio kuro išskiriamą karštį.

SLM nėra vienintelė neįprasta gamybos technika, kuria domisi NASA. Agentūra neseniai kreipėsi į Vašingtono valstijos universiteto mokslininkus su prašymu išsiaiškinti ar 3D spausdintuvais būtų įmanoma gaminti objektus iš mėnulio akmenų miltelių. 

NASA laboratorijose taip pat jau kuris laikas testuojama kita adityvinės gamybos technologija, žinoma trumpiniu EBF3 (angl. Electron beam freeform fabrication). Jos metu tam tikri objektai yra gaminami naudojant kompiuteriu valdomą elektronų spindulių patranką. Pastaroji, veikdama vakuume, iš metalinių vijų gali suvirinti sudėtingas formas ir struktūras.

Apie sėkmingai atliktus bandymus JAV kosmoso agentūra pranešė po korporacijos „General Electirc“ paskelbtų planų 3D spausdinimą naudoti reaktyviniams varikliams skirtų kuro purkštukų gamyboje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)