Uodai iš tiesų kai kuriuos žmones puola dažniau  (1)

Mokslininkai tvirtina, kad uodus labiau traukia tam tikros žmogaus kraujo cheminės savybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Uodų patelės siurbia kraują, nes jis reikalingas jų reprodukcijai. Ieškodamos aukos, patelės naudojasi uoslės receptoriais, esančiais ant burnos ir antenėlių.

Pasak mokslininkų, žmogaus kūnas skleidžia kelis šimtus skirtingų cheminių medžiagų. Kiekvienas asmuo turi unikalų „cheminį identitetą“. Kai kurie iš jų savo sudėtimi labiau traukia uodus, rašo "Yahoo.com".

Tačiau tai nereiškia, kad tie patys žmonės domina visų rūšių uodus. Anot chemiko Uliricho Berniero, pasaulyje yra 3000 uodų rūšių, kurie turi skirtingus receptorius, nulemiančius, kokia cheminė sudėtis juos labiausiai vilioja.

Cheminė medžiaga, kuri uodus traukia labiausiai, yra anglies dioksidas, kurį iškvepiame. Užuosdami šį junginį, uodai supranta, kad potencialus grobis yra visai šalia.

Nėščios moterys ir neseniai kelis bokalus alaus išgėrę asmenys taip pat bus uodų pastebimi dažniau. Tačiau nėra aišku, kas juos vilioja labiau: pakitusi kūno cheminė sudėtis, išskiriamas CO2 ar kitos medžiagos.

Neseniai atlikti tyrimai rodo, kad ant odos esančios nepavojingos bakterijos taip pat gali lemti mūsų patrauklumą uodams.

Jei mokslininkams pavyktų nustatyti, kokia cheminė sudėtis labiausiai vilioja uodus, tai leistų sukurti naujus produktus, atbaidančius nuo įkandimo. Tai ypač svarbu žmonėms, gyvenantiems tokiose teritorijose, kur paplitusi maliarija ar kitos uodų sukeliamos ligos.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (1)