Matematikai nusprendė, kad ateivių zondų gali būti ir Saulės sistemoje  (13)

Edinburgo universiteto (JK) matematikai išanalizavo galimybę, kad kosmosu keliauja nežemiškų civilizacijų zondai – jie nusprendė, kad „savaime pasidauginančių“ robotų zondų, kuriuos būtų sukūrusi nežemiška civilizacija, jau dabar gali būti Saulės sistemoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Matematikai Duncanas Forganas ir Arwen Nicholson savo moksliniame darbe teigia, jog zondai galėtų būti tokie pažangūs, jog žmogaus akiai būtų nematomi. Matematikų, analizavusių galimybę, kad erdve gali keliauti svetimi kosminiai zondai, darbą publikavo recenzuojamas leidinys „Journal of Astrobiology“.

Savo darbe mokslininkai iškėlė klausimą – ar ateivių civilizacijos galėjo pasinaudoti žvaigždžių gravitacija kaip laidyne, kuri padidintų kosmosu keliaujančių objektų greitį. Žmonės šį metodą taip pat naudoja zondų greičiui padidinti. Pavyzdžiui, „Voyager“ zondų greitis buvo didinamas jiems praskrendant greta planetų.

Taip pat mokslininkai analizavo, kaip zondų flotilė galėtų „savaime replikuotis“ ir sukurti naujų savo versijų iš kosminių dujų ir dulkių.

Dr. D. Forganas sakė: „Faktas, kad tokio tipo zondų dar nematėme, apsunkina tikėjimą, kad per pastaruosius kelis milijonus metų mūsų galaktikoje gyvavo zondus kuriančios civilizacijos“.

Mokslininkų skaičiavimai rodo, kad ateivių zondai turėtų keliauti maždaug dešimtadaliu šviesos greičio, kad per 10 mln. metų ištyrinėtų visą galaktiką.

Jie teigia: „Galime daryti išvadą, kad savaime pasidauginančių zondų flotilė iš tiesų gali ištyrinėti galaktiką per santykinai trumpą laiką, kuris yra keliomis eilėmis trumpesnis nei Žemės egzistavimas“.

Jų tyrimas dera su 2011 metais pateiktu Jacobo Haqq-Misra pasiūlymu, kad Saulės sistemoje jau gali egzistuoti kitų civilizacijų sukurtų objektų mums to net nežinant – tiesiog mes jų neieškome pakankamai intensyviai.

Naujasis tyrimas vėl iškelia ir „Fermi paradokso“ klausimą, susijusį su nežemiškos gyvybės paieškomis.

Šis paradoksas, pasiūlytas fizikų Enrico Fermi ir Michaelo H. Harto, nurodo akivaizdų prieštaravimą tarp didelės nežemiškų civilizacijų egzistavimo tikimybės ir fakto, kad iki šiol su jokia svetima civilizacija nesame susisiekę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(0)
(0)

Komentarai (13)