Kaip tapti nematomu uodams? (Video)  (14)

Uodas savo maisto šaltinį užuodžia pagal jo išskiriamą anglies dvideginį – uodo uoslės radaras veikia keliasdešimties metrų spindulių. Tiesa, Uoslės laboratorijos tyrėjai išrado mažą, netoksišką ir paprastą priemonę, kaip be jokių purškalų ar esencijų tokį uodo radarą išjungti ir tapti nematomu uodams bent 48 valandas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pleistrą "Kite Patch" išrado Uoslės laboratorijos mokslininkai Grėjus Frandsenas (Grey Frandsen), Mišelė Braun (Michelle Brown) ir Toris Tajanaka (Torrey Tayanaka).

Daugiau kaip pusei planetos gyventojų (daugiausiai Afrikoje, Azijoje, Lotynų Amerikoje) efektyvi uodų kontrolė yra gyvybės ir mirties klausimas. Statistika byloja, kad kas minutę pasaulyje nuo maliarijos miršta vaikas. Be maliarijos yra ir kitų pavojingų kraujasiurbių platinamų ligų (pvz., Dengė karštinė ir kt.).

Kol kas nuo uodų ir kitų kraujasiurbių ginamės purkšdami ant savęs aerozolius, repelentus. Tačiau juose yra nuodingų medžiagų. Yra ir nešiojamų uodus baidančių įrenginių, tačiau visos šios priemonės – mažai efektyvios ar net nuodingos.

Mažiau ekonomiškai išsivysčiusiuose kraštuose žmonės nuo uodų ginasi dar archajiškesniais būdais – dūmais, tinkleliais nuo uodų. Tai irgi ne visada ir ne visur efektyvu, prieinama.

Uoslės laboratorijos tyrėjai nusprendė perkonstruoti jau egzistuojančius žmonių gynimosi nuo uodų metodus. Uodas užuodžia žmogaus iškvepiamą anglies dvideginį. Prie rūbų priklijuojamas "Kite" lopinėlis veikia taip, kad uodai iškvepiamo anglies dvideginio nebeužuodžia – uodams žmogus tampa nematomas.

Dabar tyrėjai siekia surinkti 75 tūkst. JAV dolerių, kad būtų pagaminta pirmoji "Kite" pleistrų serija, kuri būtų išvežta į Ugandą, kurioje 60 proc. vaikų serga maliarija. 6 mėn. truksiančio pilotinio tyrimo metu mokslininkai rinks grįžtamąjį ryšį iš pleistro "Kite" vartotojų, kad galėtų užbaigti produkto kūrimą ir pradėti gaminti efektyvią apsaugos priemonę žmonėms, kuriems jų reikia labiausiai.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(0)
(3)

Komentarai (14)