Foc.us: pirmasis komercinis įrenginys, skirtas smegenų paspartinimui  (17)

Šiuolaikinis mokslas dar nepasiekė tokių aukštumų, kad leistų į galvą įsmeigti kištuką ir tiesiogiai į smegenis perkelti reikiamą informaciją bei žinias, nors fantastiniuose filmuose tai tapo kasdienybe. Vis tik mokslininkai darbuojasi dirbtinio smegenų aktyvumo skatinimo srityje, o tokią stimuliaciją galintys atlikti įrenginiai greitu metu pasirodys prekyboje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ant galvos užmaunamas įrenginys Foc.us šiuo metu sertifikuojamas JAV ryšių agentūroje FCC. Įrenginys stimuliuoja smegenis, nuolatine elektros srove (taip vadinama tDCS technologija), kuri įaudrina priekinę smegenų žievės dalį. Tai leidžia geriau sukoncentruoti dėmesį, greičiau mokytis ir reaguoti. Su tokiomis galimybės naujasis įrenginys gali būti panaudotas įvairiausiose sferose. Foc.us gali stimuliuoti ir kitas sritis, pavyzdžiui, smegenyse esančią motorikos sritį. Tyrimai parodė, kad jo poveikis gali būti terapinis, pavyzdžiui, sergantiesiems Parkinsono liga, yra nukentėję nuo insulto ir t. t. DARPA tokį įrenginį naudojo snaiperių ruošimo programoje; kai kurie tyrimų centrai didino reakciją kompiuteriniuose žaidimuose (matyt, tai taip pat buvo susiję su šaudymo tikslumu).

Tokio įrenginio atsiradimas kelia nemažai etinių klausimų. Pavyzdžiui, studentams ir moksleiviams, ar jis netaps savotišku sufleriu egzaminuose? Ar jo nenaudos profesionalūs žaidėjai prieš varžybas? Visa tikėtina, kad Foc.us pavirs savotišku dopingo aparatu.

Aišku, asmeniniam naudojimui jis vargu, ar bus draudžiamas. Foc.us kainuoja 249$ (~ 660 Lt), jį jau galima rezervuoti. Prekyba vyks JAV, Europos šalyse, Rusijoje; vartotojai jį galės įsigyti jau šį mėnesį. Kaip tai dažniausiai būna, privilegijuoti yra iPhone savininkai. Operacinėje sistemoje iOS veiks programa, kontroliuosianti įrenginį per Bluetooth ryšį. Android analogų kol kas nėra.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(25)
(0)
(3)

Komentarai (17)