JAV mokslininkų tyrimų išvada: kambariniai augalai išties valo orą  (1)

Įprasta teigti, kad namie auginami augalai valo orą. NASA, Pensilvanijos valstijos universitetas, Džordžijos universitetas ir kitos žinomos įstaigos bei organizacijos nusprendė išsiaiškinti, ar tai tiesa. Gauti rezultatai turėtų nudžiuginti gėlių mėgėjus, praneša Livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo seno žinoma, kad augalai per savo lapų porų paviršių absorbuoja dujas. Tai padeda fotosintezei – procesui, kurio metu augalai paverčia šviesos energiją ir anglies dioksidą į cheminę energiją, padedančią jiems augti.

Tačiau mokslininkai atrado, kad augalai, augantys patalpose, be anglies dioksido dar gali absorbuoti daug kitų rūšių dujų, pavyzdžiui, lakiuosius organinius junginius.

Benzolis (randamas cigarečių dūmuose, plastike, pesticiduose, įvairiuose audiniuose) ir formaldehidai (randami nemažoje dalyje kosmetikos priemonių, indų ploviklių ar kilimų valiklių) yra minėtų lakiųjų organinių junginių pavyzdžiai, kuriuos augalai padeda eliminuoti iš aplinkos.

Tie junginiai, kaip ir kiti oro taršos sukėlėjai, sukelia daugybę ligų – astmą, alergiją, vėžį.

Įvairiose patalpose – namie, biure, įstaigose – auginami kambariniai augalai pašalina minėtus taršalus, absorbuodami juos lapais ir šaknimis. Šių augalų žemėje esantys mikroorganizmai taip pat padeda neutralizuoti įvairius taršalus.

Mokslininkų teigimu, geriausiai orą valo šie kambariniai augalai: alijošius, lelijos, sanseverijos, kuokštiniai chlorofitai, paparčiai, sukiliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(2)

Komentarai (1)