Identiški dvyniai padės NASA suprasti kosminių skrydžių įtaką genams  (0)

Vieninteliai identiški dvyniai NASA astronautai turėtų padėti daugiau sužinoti apie ilgalaikių kosminių misijų įtaką genams. Astronautas Markas Kelly, vadovavęs 4 kosmoso misijoms, įskaitant ir paskutiniam erdvėlaivio „Endeavour“ skrydžiui, pasiliks būti tiriamu Žemėje, kol jo brolis dvynys atliks misiją orbitoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M. Kelly iš NASA pasitraukė 2011 metais, norėdamas paskirti savo laiką rūpinimuisi žmona, JAV Atstovų Rūmų nare Gabrielle Giffords, kuri 2011 metų vasarį buvo pašauta į galvą. Tuomet politinio renginio metu Arizonoje, šaulys pasikėsino nužudyti G. Giffords, o tuomet atidengė ugnį į atsitiktinius praeivius, nužudydamas 6 ir sužalodamas 26 žmones. Astronauto brolis Scott Kelly ruošiasi metus truksiančiai misijai Tarptautinėje Kosminėje Stotyje (TKS). Tai bus ilgiausias laiko tarpas, kurį kosmose praleis NASA astronautas. Iki šiol tik 4 rusų astronautai ilgiau nei metus gyveno dabar jau nebeegzistuojančioje kosminėje stotyje MIR.

„Tai bus pirmasis žvilgsnis į kosminių skrydžių poveikį genams“, – teigė NASA mokslininkas Johnas Charles. „Toks tyrimas daugiausiai bus tik stebimasis. Pažiūrėsime, ką naujo sužinosime“.

Markas Kelly, su žmona gyvenantis Arizonoje, sutiko tyrimo metu keletą kartų nuvykti į Hiustoną atlikti testus, kol jo brolis dirbs TKS.

Scottas Kelly yra dalyvavęs dvejose kosminiuose skrydžiuose, taip pat dirbo kosminėje stotyje tiek kaip paprastas komandos narys, tiek kaip vadovas. Vienam iš dvynių gyvenant nesvarumo būklės aplinkoje, mokslininkai bandys atrasti genetinius pakitimus tarp šių brolių.

„Aš tikiuosi, jog tyrimams užteks paimti kraujo mėginių, taip pat astronautams bus pateikiamos apklausos ir klausimynai. Tai būtų lengviausia įgyvendinti.“ – teigė J. Charles. „Tačiau mes pasiruošę priimti bet kokius pasiūlymus, kuriuos pateiks mokslo bendruomenė. Sieksime sužinoti daugiau apie kosminio skrydžio įtaką vienam iš identiškų dvynių“.

Planuojama, jog Scottas Kelly, kuris misijoje dalyvaus kartu su Rusijos astronautu Mikhailu Kornienko, kosminę stotį pasieks 2015 metų kovą. Dvyniams tuo metu bus neseniai sukakę 50 metų.

2011 metais abu broliai galėjo tapti pirmaisiais kraujo giminėmis, vienu metu esančiais kosmose, tačiau dėl techninių gedimų ir pavėluoto erdvėlaivio paleidimo šie planai žlugo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Asminavičius
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)