Pasaulinė miego apklausa: kas prieš miegą meldžiasi, kas miega nuogi  (2)

Tarptautinio tyrimo apie miegojimą ir jo įpročius rezultatai atskleidžia tam tikrų įdomių kultūrinių miegojimo įpročių. Pvz., sužinota, kurių valstybių gyventojai dažniausiai keičia patalynę, o kurios valstybės gyventojai labiausiai mėgsta miegoti nuogi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apklausoje dalyvavo 1,5 tūkst. žmonių (25-55 m. amžiaus) iš šešių valstybių: JAV, Kanados, Meksikos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir Japonijos. Respondentai buvo apklausiami interviu metodu ir pasakojo apie savo miegojimo ritualus, įpročius bei polinkius.

Daugiau kaip pusė Meksikos apklaustųjų (62 proc.) ir kone pusė amerikiečių pareiškė prieš miegą pasimeldžiantys arba medituojantys. Kitose tyrimo imties valstybėse tai praktikuojama rečiau.

Britai apklausoje pirmavo pagal atsakymus, jog prieš miegą gerią raminamuoju poveikiu pasižyminčius gėrimus (pvz., arbatą). Trečdalis britų prisipažino miegą nuogi.

Vidutinis pagalvių skaičius lovoje visose valstybėse yra 2 (išskyrus Japoniją, kur lovose dažniausiai yra po vieną pagalvę). Kas dešimtas respondentas iš Meksikos ir Japonijos tvirtino miegąs išvis be pagalvės.

Populiariausias užsiėmimas lovoje visgi yra televizoriaus žiūrėjimas. Bent 2/3 respondentų iš visų apklauson įtrauktų valstybių prieš miegą žiūri televizorių.

Kas švariausi?

Kas didžiausi švaruoliai ir atvirkščiai? Japonai dažniausiai atsakė, kad retai arba niekada nekloja lovos. Taip atsakė 20 proc. respondentų iš Japonijos. O meksikiečiai pirmavo prieš kitas valstybes, tvirtindami, kad lovą kloja kasryt (taip atsakė 82 proc. meksikiečių).

Meksikiečiai pirmavo ir pagal kitą įprotį: beveik ketvirtis apklausoje dalyvavusių Meksikos gyventojų pareiškė keičią patalynę dažniau nei kartą per savaitę. Tuo tarpu beveik trečdalis japonų neslėpė patalynę keičią rečiau nei kas tris savaites. Po jų seka 12 proc. vokiečių.

9 iš 10 meksikiečių, vokiečių ir britų sutiko savo miegamajame besijaučią labiau atsipalaidavę, jei patalpoje oras gaivus ir maloniai kvepiantis. Tam pritarė 3/4 amerikiečių ir kanadiečių. Vokiečiams grynas oras miegamajame pasirodo besąs nepaprastai svarbus ir būtinas dalykas. Kitų šalių gyventojai grynam orui miegamajame dėmesio skiria mažiau. Visi apklausoje dalyvavę Vokietijos gyventojai pranešė miegamuosius vėdinantys kas savaitę ir dažniau.

Kas kiek miega?

Visų apklausoje dalyvavusių valstybių gyventojai teigė laisvadieniais miegą vidutiniškai 45 min. ilgiau nei darbo dienomis. Japonai ir amerikiečiai atskleidė darbo dienomis miegą 30-40 min. trumpiau nei išeiginėmis, o vidutiniškai išmiegą 6,5 val.

2/3 japonų tvirtino miegą mažiau nei 7 val. darbo dienomis. Tą patį tvirtino pusė amerikiečių, 40 proc. britų, 36 proc. vokiečių ir 30 proc. kanadiečių ir meksikiečių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (2)