Rusijos astronomų teleskopai rodo pieno riebumą?  (2)

Savaitgalį Rusijos astronomų atrastas asteroidas, kaip paaiškėjo, buvo ne toks mažas, ir praskriejo visai ne taip arti Žemės, kaip kad buvo apskaičiavę Šternbergo valstybinio astronomijos instituto tyrėjai, skelbia Tarptautinės astronomų sąjungos Mažųjų planetų tyrimų centras. Pasirodo, apsirikta dukart: pirmą sykį – kelis šimtus kartų, antrą – 16 kartų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip paaiškėjo, rusų pastebėtas objektas vis dėlto buvo asteroidas. Tačiau priartėjęs prie Žemės paviršiaus jis buvo ne per 11,3 tūkst. km, o tik per 6 mln. km (kelis šimtus kartų toliau). Maža to, asteroido būta 16 kartų didesnio.

Priminsime, jog vakar žiniasklaidoje buvo išplatintas pranešimas, kad Maskvos valstybinio universiteto Šternbergo valstybinio astronomijos instituto mokslininkai naktį iš penktadienio į šeštadienį atrado dydžiu į Čeliabinsko meteoritą panašų asteroidą (15 metrų skersmens). Astronomai apskaičiavo, kad asteroidas arčiausiame Žemei savo trajektorijos taške nuo mūsų planetos buvo nutolęs tik 11,3 tūkst. km, t.y., maždaug dvigubai žemiau nei darbuojasi geostacionarių orbitų palydovai.

Asteroido atradimą netrukus patvirtino vokiečių astronomai, objektą įžiūrėję pro Drebacho miesto observatorijos teleskopo objektyvą. Asteroido egzistavimą patvirtino ir kito Rusijos teleskopų tinklui "Master" priklausančios stoties Kislovodske mokslininkai.

Mažųjų planetų tyrimų centras atrastam objektui suteikė identifikacinį numerį 2013 SW24. Asteroidas buvo įtrauktas į potencialiai pavojingų asteroidų sąrašą (Potentially Hazardous Asteroids, PHA), nes minimali distancija tarp jo ir Žemės orbitos distancija pirminiais skaičiavimais siekė tik 0,0048 AV (astronominio vieneto) (780 tūkst. km). O į PHA sąrašus įtraukiami kūnai, kurių įvertis mažesnis už 0,05.

Tačiau paaiškėjo, kad iš tikrųjų asteroidas praskriejo smarkiai toliau nei manė mokslininkai. Papildomi skaičiavimai atskleidė, kad asteroidas praskriejo 0,04 AV atstumu – t.y., maždaug už 6 mln. km nuo Žemės arba apie 300 kartų toliau nei skelbė Šternbergo instituto astronomai (nors 6 000 000 km / 11 300 km = 531 kartas, ar ne? – red. past.).

"Priartėjimas prie Žemės 0,04 AV atstumu nėra reikšmingas. Maža to, atradimo autorių pareiškime skelbiami duomenys apie asteroido orbitą daugeliu atvejų yra klaidingi: maksimalus priartėjimo taškas buvo maždaug 300 kartų toliau", - rašoma Mažųjų planetų tyrimų centro pranešime spaudai.

"Master" tinklo astronomai skelbė, kad atrasto objekto absoliutinis ryškis siekė apie 27,7, o tai reikštų 10-15 metrų. Tačiau Mažųjų planetų tyrimų centro duomenys byloja, kad asteroido ryškis siekia 20,7, o tai prilygsta maždaug 248 metrų skersmeniui.
(9)
(0)
(0)

Komentarai (2)