Šalia Žemės aptiktas „antrasis Mėnulis“ – dirbtinės kilmės  (0)

Mįslingas kosminis objektas 2013 QW1, skriejantis apskrita orbita aplink Žemę, daugiau nei mėnesį nuo jo atradimo intrigavo netoli Žemės skriejančius dangaus kūnus stebinčius astronomus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2013 QW1 buvo atrastas rugpjūčio mėnesį JAV observatorijoje Havajuose „PanSTARRS“ asteroidų stebėjimo programą vykdančių mokslininkų, sakoma pranešime. Užfiksavę objektą, kurio apskritos orbitos centre yra Žemė, astronomai panoro išsiaiškinti, ar tai natūralus, ar dirbtinės kilmės kosminis kūnas.

Tarp galimų paaiškinimų buvo versijos apie Žemės traukos „pagrobtą“ pro šalį skriejusį asteroidą, kosminio aparato fragmentą ar netgi miniatiūrinį antrąjį mėnulį, kuris iki šiol nebuvo pastebėtas, sakoma pranešime.

Tačiau identifikuoti 2013 QW1 buvo gana keblu, teigia Europos kosmoso agentūros (ESA) mokslininkai. Galų gale tai pavyko padaryti ESA Netoli Žemės skriejančių objektų koordinacinio centro specialistams, kurie, padedami Paryžiaus observatorijos astronomų, stebėjo 2013 QW1 Italijoje esančiu teleskopu.

Pasak tyrėjų grupės nario Davide'o Pernos, identifikuoti šį objektą buvo keblu dėl to, kad jis, lyginant su kitais netoli Žemės skriejančiais asteroidais, juda labai greitai. Mokslininkų manymu, šis objektas yra dirbtinės kilmės: esą tai veikiausiai gali būti kosmose atsiskyrusi raketos pakopa.

Tai jau nebe pirmas kartas, kai panaudotos raketų pakopos aptinkamos ties Žemės gravitacinio lauko pakraščiu, sakoma pranešime. Kai trečioji „Apollo 12“ kosminės misijos raketos „Saturn V“ pakopa nenukrito į Mėnulio paviršių, kaip buvo planuota, ji ilgainiui priartėjo prie Žemės ir ėmė suktis aplink ją, kol buvo pastebėta 2002 metais.

Kad tai žemiškos kilmės objektas, buvo nustatyta analizuojant raketos paviršiaus atspindimą šviesą. Atspindžių analizės rezultatai nepriminė asteroidų paviršiaus atspindimos šviesos. Buvo nustatyta, kad saulės šviesą atspindi baltos spalvos dažai, kurių sudėtyje yra titano. O į Mėnulį skridusių JAV kosminių laivų „Apollo“ raketos buvo dažomos būtent tokiais dažais.

Tačiau, pasak specialistų, 2013 QW1 identifikavimo procesas pareikalavo kur kas daugiau pastangų. Astronomai pasitelkė DOLORES (Device Optimised for the LOw RESolution) instrumentą, kuris padėjo nustatyti objekto atspindimos šviesos spektrinę sudėtį. Paaiškėjo, kad ji labai panaši į panaudotų raketų pakopų ar nebeveikiančių palydovų spektrinę sudėtį. Taigi, pasak ESA atstovų, galiausiai buvo patvirtinta dirbtinė 2013 QW1 kilmė. Kokios konkrečiai raketos pakopa šiuo metu skrieja Žemės prieigose, dar nenustatyta.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(16)
(0)
(1)

Komentarai (0)