Mokslininkai sukūrė DNR skirtą programavimo kalbą  (0)

Kai kalbame apie programavimą, mes įsivaizduojame tokias kalbas, kaip C, Java, Basic, Python ir kitas. Tačiau mokslininkų grupė ir Vašingtono universiteto (JAV) sukūrė programavimo kalbą, skirtą DNR, praneša puslapis Gizmodo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naująją kalbą sudaro komandų rinkinys, kuriose yra instrukcijos, kaip surinkti šią sudėtingą molekulę. Kalbos pagrindą sudaro cheminių reakcijų tinklų koncepcija – sąlygos ir lygtys, kurios aprašo, kaip vyksta cheminės reakcijos tarp medžiagų.

Georg Seelig, vieno iš projekto dalyvių, teigimu, reikėtų pradėti nuo cheminių sistemų abstraktaus matematinio aprašymo, o tik vėliau panaudoti DNR molekulių su norimu aktyvumu kūrime. „Mes galvojame, kad ateis laikas, kai ši technologija leis atsirasti DNR kūrimo instrumentams“, – rašo mokslininkas. „Jei jūs norite, kad kompiuteris vykdytų kitokią užduotį, jūs jį tiesiog perprogramuojate. Šis projektas numato lygiai tą patį, tik chemijos srityje.

Tokios programavimo kalbos sukūrimas leistų greitai sintetinti DNR, kuris suteiktų galimybę greitai pratestuoti norimus vaistus. Tą pačią sistemą galima naudoti ir tų molekulių kūrimui, kurios susiburtų į „išmaniuosius“ sensorius. Pastaruosius būtų galima suprogramuoti taip, kad leistų aptikti tam tikras anomalijas ir t.t.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)