Saulės plazmos debesis nutvilkė Žemės magnetinį lauką (Video)  (0)

Spalio 2 d. apie 2 valandą nakties GMT laiku galingo sprogimo Saulėje į kosminę erdvę išmestas žvaigždės medžiagos debesis „įsirėžė“ į Žemės magnetinį lauką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl to kilusi stipri magnetinė audra virš kai kurių Kanados ir JAV sričių padidino šiaurės pašvaistės intensyvumą, pranešė „Space.com“.

Magnetinė audra Saulėje kilo pirmadienį, rugsėjo 30 dieną. NASA paskelbė šios Saulės vainiko masės išsiveržimo formavimosi proceso vaizdo įrašą, sakoma pranešime. Pasak JAV nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) Kosminių orų prognozavimo centro atstovų, visą trečiadienio naktį buvo stebimi G2 klasės vidutinio stiprumo magnetinės audros reiškiniai.

Pasak specialistų, Žemę ir toliau veikia ši kosminė audra, todėl esą reikia laukti ir jų tęsinio. G2 klasės geomagnetinės audros gali sutrikdyti energijos tiekimą aukštos įtampos elektros perdavimo linijose, esančiose aukštutinėse platumose, išderinti Žemės palydovų orientavimosi sistemas, sakoma pranešime. Dėl tokio stiprumo magnetinių audrų šiaurės pašvaistė gali būti matoma net Niujorke ar Aidahe.

„Spaceweather.com“ pranešė, kad dėl šios audros praėjusią naktį šiaurės pašvaistę buvo galima matyti daugiau nei 12 palei Kanadą esančių valstijų. Pasak astronomų, šiuo metu ši audra susilpnėjo, bet gali ir vėl sustiprėti. NOAA specialistai prognozuoja esant 65 proc. tikimybę, kad dėl Saulės vainiko masės išvaržos pliūpsnio pirmadienį spalio 2 - 3 dienomis Žemėje gali kilti naujos magnetinės audros.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(0)
(1)

Komentarai (0)